Администрацията на Тръмп ще обяви още през тази седмица, че

...
Администрацията на Тръмп ще обяви още през тази седмица, че
Коментари Харесай

САЩ може да изтеглят хиляди военни от Афганистан, но още не е официално ясно

Администрацията на Тръмп ще разгласи още през тази седмица, че възнамерява да изтегли към 4000 военнослужещи от Афганистан, съобщи БГНЕС. Разговорите сред Съединените щати и талибаните бяха обновени преди седмица, до момента в който страните търсят метод за понижаване на насилието и за реализиране на помирение.
Преговорите бяха сложени на пауза от Вашингтон в четвъртък, след офанзива покрай основна американска въздушна база на север от Кабул, при която починаха двама цивилни починаха, а десетки бяха ранени.
Приблизително 13 000 американски военнослужещи сега са в Афганистан, макар че броят им се колебае поради ротациите.
NBC цитира трима сегашни и някогашни американски чиновници, съгласно които администрацията на Тръмп има намерение да разгласи евакуиране на 4000 бойци от Афганистан. Два от тези източници обявиха, че част от войските ще бъдат преразпределени, до момента в който други няма да бъдат сменени, когато приключат задачите си. CNN цитира неназован чиновник в администрацията на Тръмп, който споделя, че оповестяването на отдръпването може да се случи още тази седмица, само че че " времето не е несъмнено ".
Тръмп съобщи предишния месец, че възнамерява да понижи общото наличие на войски до 8 600 души, като са вероятни спомагателни понижения.
Говорител на американските сили и Афганистан съобщи, че не са получени заповеди за понижаване на числеността на войските. " Ние оставаме напълно ангажирани с гарантирането, че Афганистан в никакъв случай повече няма да бъде употребен като несъмнено леговище за терористите, които заплашват Съединени американски щати, нашите съдружници или нашите ползи ", съобщи представителят пред Агенция Франс Прес.
Според план на съглашение от септември - реализиран след продължителни договаряния - от талибаните ще се изисква да се ангажират с избрани ограничения за сигурност, да се съгласят да беседват с афганистанското държавно управление и да обещаят понижаване на насилието в подмяна на евакуиране на американските войски.
Тръмп настоя предишния месец за нуждата от преустановяване на огъня и направи изненадващо посещаване въз основата " Баграм " в Афганистан, с цел да отпразнува Деня на благодарността с войските и да се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани.
Американският президент по-рано съобщи, че желае да приключи военните компликации на Съединени американски щати в чужбина там, където е допустимо. През септември той приключи диалозите с талибаните, ядосан поради гибелта на американски боец при гърмеж в Кабул. На 7 декември договарянията бяха обновени в Доха, единствено с цел да бъдат спрени още веднъж след офанзивата на талибаните предходната седмица покрай " Баграм ".
Представител на Държавния департамент съобщи, че пратеникът на Съединени американски щати Залмай Халилзад, който управлява диалозите, още веднъж е бил в Доха, само че не е ясно по кое време договарянията с талибаните могат да бъдат обновени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР