Администрацията на Тръмп е обещала на Сърбия и на Косово

...
Администрацията на Тръмп е обещала на Сърбия и на Косово
Коментари Харесай

САЩ действа твърдо, но и с облага за трайно споразумение между Сърбия и Косово

Администрацията на Тръмп е дала обещание на Сърбия и на Косово да им даде преференциални заеми в размер на до 200 милиона $, написа вестник The Wall Street Journal. В същото време Вашингтон предизвестява, че може да изтегли военните си контингенти от Балканите, съобщи БГНЕС.
Според източници на изданието, от администрацията употребяват метода на моркова и тоягата: на Белград и Прищина им дават обещание разпределяне на заеми при преференциални условия, като в това време ги заплашват с извеждането на американските войски от района.
В публикацията не се прецизира разпределението на сумата сред Сърбия и Косово.
Ключово за поддръжката на Вашингтон по отношение на Прищина е решението на Косово да анулира митата за сръбските артикули. Изданието цитира президентския консултант по национална сигурност Робърт О`Брайън, който е безапелационен, че Съединени американски щати не могат да оказват помощ, в случай че страните си вредят една на друга благодарение на търговски бариери, в това число мита.
На 7 юни новото държавно управление на Авдулах Хоти анулира 100 процентните мита за сръбски артикули. По-рано Белград нееднократно декларира, че договарянията с Прищина могат да продължат единствено след анулация на въведените през ноември 2018 година мита.
В обявата се акцентира, че Франция и Германия са скептично настроени по отношение на опцията икономическите обещания на Съединени американски щати да доведат до решение на въпроса с взаимното признание на двете страни.
Късно нощес специфичният представител на Съединените щати за разговора Белград – Прищина Ричард Гренел заяви за идна нова среща сред представителите на Сърбия и Косово, на която ще бъде разискван въпросът за реализиране на съглашение сред двете страни. Срещата би трябвало да се състои на 27 юни в Белия дом.
" Ако някоя от страните не бъде удовлетворена от договарянията, те могат да се върнат към предходното статукво, откакто изоставен Вашингтон ", написа Гренел в Twitter.
Сръбският президент Александър Вучич заяви в понеделник, че незабавно след парламентарните избори в страната на 21 юли в Белград ще дойде специфичният делегат на Европейски Съюз по Западните Балкани Мирослав Лайчак, след което " е допустима среща в Съединени американски щати ".
На туита на Гренел реагира и косовският президент Хашим Тачи, който " приветства разговор под егидата на Съединени американски щати ".
Александър Вучич организира телефонен диалог с президента на Русия Владимир Путин, в който е разискван въпросът за косовското урегулиране. Руският водач поддържа задоволително за Белград компромисно решение, което би трябвало да бъде одобрено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР