Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент

...
Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент
Коментари Харесай

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Администрацията на Тръмп нападателно ползва стопански наказания като първокачествен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или даже може би в никакъв случай до момента. Мнозина изричат подозрения за резултатите, въпреки че служителите упорстват, че наказванията реализират задачите си.

Откакто пое поста през януари 2017 година, президентът Доналд Тръмп употребява величествен брой нови и съществуващи наказания против Иран, Северна Корея и други страни. Неговото министерство на финансите, което надзирава икономическите наказания, взе на прицел хиляди юридически лица със заледяване на активи и бизнес забрани. По същия метод Държавният департамент въодушевено постанова лични наказателни ограничения: забрани за пътешестване против представители на непознати държавни управления и други за нарушавания на човешките права и корупция в страни от Северна и Южна Америка до Близкия изток, Африка и Азия.

Същевременно, администрацията се пробва да понижи значително размера на американска задгранична помощ, изключително като редуцира парите за Латинска Америка и палестинците. Бюджетната работа на Белият дом прави проекти за връщане на хазната на милиарди утвърдени от Конгреса, само че неизразходвани долари. Подобно изпитание беше отхвърлено от Конгреса предходната година.

Съчетанието от повече тояги и по-малко моркови сътвори отцепване сред упражняването на могъществото на американската икономическа власт и ефикасното ѝ подчертаване, съгласно специалисти, които се притесняват, че администрацията разчита прекомерно на принудата за сметка на съдействието.

Това провокира също доста напрежение с американските съдружници, изключително в Европа, където специалисти споделят, че може би настава самобитна отмалялост от наказания. Решението от предходната седмица на английската територия Гибралтар да освободи, макар възраженията на Съединени американски щати, ирански петролен танкер, който беше задържала поради нарушение на наказания, може би е индикативен случай.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР