Администрацията на Столична община е готова да внесе стратегията за

...
Администрацията на Столична община е готова да внесе стратегията за
Коментари Харесай

Планът за София до 2050 г. не отговори на куп важни въпроси

Администрацията на Столична община е подготвена да внесе тактиката за развиване на града до 2050 година, наречена " Визия за София ", за разискване и гласоподаване в Общинския съвет, само че в нея не намират отговори редица основни въпроси. Това пролича през днешния ден при представянето на документа. Въпреки че кметът Йорданка Фандъкова неведнъж повтори, че една от най-важните задания за нея и за екипа, работил по " Визия за София ", е запазването на зелените пространства в града, общината още не знае какъв брой са частните парцели в паркове, градини и междублокови пространства и по кое време изтичат периодите, в които притежателите нямат право да сменят предназначението им, а общината може да ги отчужди. Липсва и проект по какъв начин градската администрация ще работи, с цел да не допусне застрояване на все по-оредяващите зелени зони в града. Това стана ясно от думи на основния проектант Здравко Здравков и на арх. Любо Георгиев, началник на екипа на " Визия за София ".

" Във " Визия за София " не влизаме в елементи, свързани със зелените територии. Там се споделя, че зелените клинове би трябвало да бъдат осъществени, само че при заслужено обезщетение на притежателите на земя. Съществува комисия в общината, която преглежда това нещо. Направили сме разбор на всеки частен парцел, който попада в зона за озеленяване. Работата обаче не е приключена, следва да я представим на общинския съвет. Това ще даде изясненост какъв брой огромен и сериозен е казусът с отчуждаването. Все още няма и график, който да демонстрира по кое време изтичат периодите, в които София има право да отчужди частните парцели в зелените клинове ", разяснява арх. Георгиев.            

" За да застанем пред СОС с ясна картинка какъв брой хектара аграрни парцели попадат в терени, отредени за озеленяване, и какъв финансов запас ще ни е нужен, точно този разбор би трябвало да бъде приключен ", добави основният проектант.

В същото време обаче редица инициативни комитети, борещи се против презастрояването в града, предизвестяват, че 15-годишните периоди, в които Столична община може да изкупи частните парцели в зелените площи, са все по-близо до привършване в техните региони. Най-скоро това следва да се случи в новите квартали като " Витоша ", " Кръстова вада ", " Манастирски ливади - Изток ", а също и в някои елементи на " Лозенец ". 

" Визия за София " ще бъде импортирана през днешния ден или на следващия ден в СОС, съобщи кметът Фандъкова. Документът се създава от 2017 година В него има 24 дълготрайни цели, с 230 стъпки, 375 съответни ограничения, разпределени от 2020 до 2050 г, разясни още тя.

" На 2 стадия ще се одобри този документ – първата част съдържа дълготрайната част с цели като гъстота, адаптивност. Втората част е краткосрочната, там са ограниченията в интервала, съответната работа, плановете, обектите, които залагаме, тази част е доста по-конкретна. Предлагаме СОС да одобри първо дълготрайната част. Надявам се до края на 2020 година да имаме задание, с цел да може от идната година да се работи по изменението на Общия организационен проект на София “, означи  Фандъкова.

„ Крайната цел е възстановяване качеството на живот в града. Хората чакат простички неща, чакат да имат възстановяване на тяхната подвижност, да се усъвършенства тяхното богатство, тяхната здравословна среда, метода им на сигурност. Простички и ясни неща, които би трябвало да бъдат свързани с смяна в метода на обмисляне ”, добави арх. Здравков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР