Администрацията на руския президент Владимир Путин е спуснала указание до

...
Администрацията на руския президент Владимир Путин е спуснала указание до
Коментари Харесай

Кремъл не иска медиите да говорят за продължителността на войната

Администрацията на съветския президент Владимир Путин е спуснала напътствие до медиите " да не тиражират тематиката за 100-те дни на специфичната военна интервенция " в Украйна и да " не насочват " вниманието на читателите и феновете към продължителността на войната.

Такива претенции са получени в редакциите на държавните и околните до властта медии в навечерието на 3 юни – денят, в който се навършват 100 дни от нашествието, заяви самостоятелният съветски уебсайт " Медуза ", като базира на четири източника – от една държавна медия, от кметството на Москва, от администрацията на президента и други

При отразяването на " спецоперацията " онлайн, близки до властта таблоиди като " Комсомолская истина " и " Московский комсомолец " указват единствено настоящата дата. Държавната организация ТАСС също не афишира продължителността на войната. За това не се приказва и в новините на малките екрани Първи канал, " Россия 1 ", както и на основните страници на РИА Новости и рускоезичната версия на RT.

Насочването на вниманието към датите, свързани с войната, може да накара руснаците да се замислят за задачите на нашествието и нейния триумф, споделя източник от президентската администрация.

Освен това в Кремъл не желаят да се припомня, че " спецоперацията " продължава към този момент над три месеца. Според непубликуванни данни от социологически изследвания, доста руснаци към този момент са уверени, че " спецоперацията " се проточила.

Това се удостоверява индиректно и от оповестени данни. Социологическата компания Russian Field откри в проучване, извършено от 23 до 26 май, че 39% от респондентите, живеещи в Русия, са " изтощени " от вести за хода на войната.

" А за нейните цели, с изключение на " денацификация " и " демилитаризация " на Украйна, досега нищо не е известно. Хората не схващат тези думи, само че виждат, че бойните дейности не престават доста време. До началото на " интервенцията " им се внушаваше, че Украйна е слаба страна. Но в този момент излиза, че тя не може да бъде победена бързо ", разяснява непосредствен до Кремъл източник.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Медведев декларира пред " Медуза ", че не е склонен с мнението, че " спецоперацията " се е проточила: " При сходни интервенции не може да има тъкмо несъмнено верметраене ".

Запитан дали Кремъл е спускал някакви инструкции по отношение на медийното отразяване на продължителността на " интервенцията ", Песков отхвърля отговор.

По-рано секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев сподели, че Русия не гони периоди в провеждането на " спецоперацията ", а депутатът от Държавната дума и някогашен главнокомандващ на съветските въздушни войски военачалник Владимир Шаманов съобщи, че " демилитаризацията " на Украйна " може да отнеме от пет до 10 години ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР