Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп задържа 105 милиона

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп задържа 105 милиона
Коментари Харесай

САЩ отказва 105 милиона долара помощ за сигурност на Ливан

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп задържа 105 милиона $ помощ за сигурност за Ливан , обявиха двама американски чиновници в четвъртък, два дни след оставката на ливанския министър председател Саад Харири, оповестява " Ройтерс ".

Държавният департамент заяви на Конгреса, че бюджетната работа на Белия дом и Съветът за национална сигурност са решили да откажат задграничната военна помощ , декларират двамата представители.

Длъжностните лица не изясняват за какво помощта е блокирана . Един от източниците съобщи, че Държавният департамент не дава на Конгреса причина за решението. Държавният департамент отхвърля коментар .
 „ Хизбула” стреля по израелски дрон в Южен Ливан
„ Хизбула ” стреля по израелски дрон в Южен Ливан

Израелската войска отхвърля изказванието на подкрепяната от Иран организация, че самолетът е свален

Администрацията потърси утвърждение за помощта през май, с аргумента, че е значимо за Ливан и е значим американски сътрудник в Близкия изток , да може да отбрани границите си. Помощта включваше очила за нощно виждане и оръжия, употребявани за защита на границите.

Но Вашингтон също неведнъж е изразявал угриженост по отношение на възходящата роля на Хизбула , въоръжената шиитска група, подкрепяна от Иран и посочена като терористична организация от Съединени американски щати.

След оставката на Хари във вторник на фона на всеобщи митинги против ръководещия хайлайф , американският държавен секретар Майк Помпео прикани политическите водачи на Ливан да оказват помощ за образуването на ново държавно управление , отговарящо на потребностите на своя народ и прикани за преустановяване на ендемичната корупция.

Американски представител разяснява пред " Ройтерс ", че счита, че помощта за сигурност е нужна на Ливан , защото се бори с неустойчивост освен в границите на личното си държавно управление, само че в плевел район и приютява хиляди бежанци от война в прилежаща Сирия .
 Иран упрекна Съединени американски щати и арабски страни за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан
Иран упрекна Съединени американски щати и арабски страни за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е измежду упрекнатите

Той съобщи, че е изключително значимо да се засилят военните в Ливан , които той счита за една от най-способните институции в страната , значително поради поддръжката от Вашингтон.

Официалният чиновник съобщи, че изтеглянето на помощ от Ливан може да е добре пристигнало за Русия и да й отвори пътя за влизане .

Русия разшири въздействието си в Сирия , откакто Тръмп разгласи, че изтегля американските сили от североизточната част на страната.

Ливан спори с задгранични донори за интернационална помощ от месеци .

Преди да подаде оставка, Харири не съумя да убеди непознатите донори да освободят 11 милиарда $ помощ, обещана на конференция в Париж предходната година .
 Протестиращите в Ливан отблокират основни артерии след оставката на премиера
Протестиращите в Ливан отблокират основни артерии след оставката на премиера

Протестиращи в североизточната част на Бейрут и други региони на Ливан отстраняват палатките и благодарение на булдозери на армията събарят барикадите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР