Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя проект за

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп подготвя проект за
Коментари Харесай

Белият дом подготвя международно споразумение за експлоатиране на ресурсите на Луната

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп приготвя план за интернационално съглашение, което би уредило правно експлоатирането на естествените запаси на Луната, съобщи Ройтерс, като се базира на хора, осведомени с плана.

Т. нар. Споразумения "Артемида " имат за цел да бъдат привлечени съдружници към проекта на американската галактическа организация НАСА за изпращане на хора и създаване на станции на естествения сателит на Земята през идващото десетилетие. Проектът към момента не е показан на други страни. НАСА, която е цивилна организация, играе възходяща роля във външната политика на Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс.

Споразуменията са наречени "Артемида " по името на новата лунна стратегия на НАСА. Те плануват "сигурни зони " към бъдещите бази на Луната, с цел да не се стига до произшествия и спорове с други страни или компании, опериращи наоколо. Споразуменията също така имат за цел да обезпечат интернационална правна рамка за експлоатиране на естествените запаси на естествения сателит на Земята от компании.

НАСА продължава подготовката за пилотирани задачи до Луната и Марс

Администрацията на американския президент възнамерява да разиска публично въпроса с сътрудници като Канада, Япония, европейски страни и Обединените арабски емирства. Русия, която е водещ сътрудник на НАСА за Международната галактическа станция, в началото няма да бъде поканена да се причисли към Споразуменията "Артемида ", споделиха източниците на Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Пентагонът от ден на ден счита за враждебно настроена Москва, която прави "заплашващи маневри " със свои спътници към американски разследващи спътници на околоземна орбита.

Съединените щати са страна по Договора за открития Космос, който постановява, че страни нямат право да предявяват териториални искания за небесни тела и Луната. Според източниците на Ройтерс администрацията на Тръмп "сигурните зони " няма да съставляват териториална рекламация, а ще "координират механически " интервенциите на обособените "космически артисти ". Експерти по галактическо право обаче предизвестяват, че без интернационално съглашение всевъзможни едностранни дейности в откритото пространство биха били противозаконни.

Високопоставен американски представител сподели пред Ройтерс, че Споразуменията "Артемида " се вписват в тактиката на президента на Съединени американски щати да заобикаля Организация на обединените нации и вместо това да се спогажда със "сходно мислещи " страни. Отчасти това цели да бъде избегнат прекомерно дългия преговорен развой под шапката на международната организация, а и работата с страни, които не са галактически сили, би било непродуктивно, изясни той. НАСА влага десетки милиарди долари в програмата "Артемида ", която планува да бъдат изпратени хора на Луната до 2024 година, а по-късно да бъде открито непрекъснато човешко наличие на Южния полюс на естествения сателит на Земята.

НАСА набира идващото потомство астронавти

В миг, когато страните от ден на ден преглеждат космоса като нова сцена за военно състезание, Споразуменията "Артемида " отразяват възходящата роля на НАСА като инструмент на американската дипломация. Очаква се планът да провокира недоволството на галактическите противници на Съединени американски щати като Китай, отбелязва Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. Кремъл разяснява, че американския план ще би трябвало да бъде оценен задълбочено, с цел да се ревизира дали той дава отговор на интернационалното право.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР