Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е решена да

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е решена да
Коментари Харесай

Тръмп обвисля да извади САЩ от договор, намаляващ риска от война

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп е решена да отдръпна страната от 28-годишен контракт, който има за цел да понижи риска от случайно пораждане на война сред Запада и Русия посредством позволяване на разследващи полети над страните членки.

Въпреки че пандемията от ковид анулира среща на Съвета за национална сигурност към Белия дом за Договора "Открито небе ", военният министър на Съединени американски щати Марк Еспър и държавният секретар Майк Помпео са се съгласили да пристъпят към изваждане на страната от съглашението, оповестиха двама източници, осведомени с проектите на администрацията, представени от "Гардиън ".

Скоро се чака Съединени американски щати да излязат с декларация с публично съобщение, че ще се отдръпват от контракта няколко месеца по-късно, евентуално в края на фискалната година през септември. Съединени американски щати ще престанат да бъдат страна по контракта 6 месеца по-късно.

Ако обаче на президентските избори през ноември бъде определен нов президент, решението може да бъде анулирано преди да влезе в действие.

Разузнавателните полети по контракта са отсрочени до 26 април поради пандемията от ковид.

Съединени американски щати от дълго време се оплакват, че Русия нарушава контракта: ограничение на полетите над Калиниград до по-малко от 500 километра и основаване на извънреден кулоар по границата на Русия с окупираните Южна Осетия и Абхазия.

Една от аргументите за отдръпването, която се показва от Еспър, е да се спестят пари, защото няма да се постанова да се заменят два американски самолета Boeing OC-135B, които се употребяват за разследващите полети.

Конгресът дефинира 41,5 милиона $ разноски за подмяната на самолетите през предходната година, само че оповестеното от Пентагона през февруари искане за разноски не включва бюджет за новите самолети. Еспър сподели пред Конгреса, че чака решение от президента.

Трима републиканци в Сената изпратиха писмо на администрацията през март с апел Съединени американски щати да изоставен контракта. Като аргументи се показват разноските и националната сигурност.

Поддръжници на контракта обаче настояват, че Съединени американски щати и съдружниците им печелят повече от Русия, защото три пъти повече полети се правят над съветската територия спрямо полетите на Русия над Съединени американски щати и други територии на американските съдружници.

Освен това отдръпването на Съединени американски щати няма да попречи на Русия да прави полети над американските бази в Европа.

Администрацията на Тръмп към този момент напусна нуклеарния контракт с Иран и Договора за очистване на ракетите със междинен обхват.

Русия и Съединени американски щати са измежду 34 страни, които са се подписали под контракта за определяне на режима "Открито небе " (ДОН), допускащ осъществяването на наблюдателни полети над териториите на страните членки.

Договорът за определяне на режима Открито небе (ДОН) е открит за сключване на 24 март 1992 година в Хелзинки. Той влиза в действие от 01 януари 2002 година, след одобрение от всички страни по него.

Република България подписва контракта на 24 март 1992 година и го ратифицира на 15 април 1994 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР