Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп блокира историческото споразумение

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп блокира историческото споразумение
Коментари Харесай

Белият дом блокира сделката между МЛБ и Куба

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп блокира историческото съглашение сред Мейджър лийг бейзбол (МЛБ) и кубинската бейзболна федерация (FCB). Според Белия дом ръководството на спорта в Куба се реализира от държавното управление и по този метод партньорството сред МЛБ и FCB нарушава комерсиалните закони на Съединените щати.

През декември Мейджър лийг и асоциацията на професионалните бейзболисти (MLBPA) подписа контракт с кубинската федерация, осигуряващ на локалните играчи сходни правила за трансфер като на тези от професионалните лиги на Япония (NPB), Корея (KBO) и Тайван (CPBL). Надеждата беше, че по този метод ще бъде комплициран завършек на незаконната емиграция на кубински бейзболисти в Америка, в която от десетилетия са забъркани и трафиканти на хора.

Trump administration reportedly blocks deal between MLB, Cuba. https://t.co/DOwM0GCCpu pic.twitter.com/0uhjikmD1F
— theScore (@theScore) April 8, 2019
Сделката предвиждаше всеки състезател от Куба с най-малко 6-годишен стаж в локалната лига и навършил най-малко 25 година да има право да договаря като свободен сътрудник с клубовете от МЛБ. А при сключване на контракт FCB да получава трансферна сума, равна на 25% от цената му.

От службата за надзор над задграничните активи (OFAC) към министерството на финансите на Съединени американски щати обаче са изпратили писмо до МЛБ, в което споделят: " Всякакви заплащания към кубинската бейзболна федерация са противозаконни, тъй като съставляват заплащания към кубинското държавно управление. "

Cuba wants to use baseball players as economic pawns – selling their rights to Major League Baseball. America’s national pastime should not enable the Cuban regime‘s support for Maduro in Venezuela.
— John Bolton (@AmbJohnBolton) April 7, 2019
Сигнал за настроенията на президента Тръмп и обкръжението му даде съветникът по националната сигурност Джон Болтън, който още в неделя написа в " Туитър ": " Куба желае да употребява бейзболисти като стопански пионки – да продава правата им на Мейджър лийг бейзбол. Любимата игра на Америка не трябва да дава опция на режима в Куба да поддържа Мадуро във Венецуела. "

От МЛБ към този момент са сбити в мненията по тематиката. " Ние стоим зад задачата на това съглашение, която е да се постави завършек на човешкия трафик на бейзболни играчи от Куба ", се споделя в изказване, представено от ESPN.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР