Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да прекрати изцяло финансирането

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да прекрати изцяло финансирането
Коментари Харесай

САЩ спира финансирането на НАСА за МКС


Администрацията на президента Доналд Тръмп има намерение да приключи напълно финансирането на НАСА за Международната галактическа станцията до 2025 година. Плановете са част от сегашния план за федералния бюджет, който следва да бъде огласен на 12 февруари, заяви в сряда американският интернет портал „ Дъ Върдж “.

По принцип съществува възможност директивата да бъде редактирана преди формалното оповестяване на предлагането, само че двама души, осведомени с въпроса са дали към този момент потвърждението си, че тя ще бъде част от окончателния вид на документа.

Както означават от „ Дъ Върдж “ без МКС американските астронавти може да бъдат заземени тук години наред без нито една галактическа дестинация, до момента в който НАСА не създаде новите си средства за пътешестване в космоса.

Както напомня порталът, планът за МКС съществува от близо 2 десетилетия и употребата на станцията коства на НАСА сред 3 и 4 милиарда $ годишно, дружно с още 87 милиарда $ държавно субсидиране. Американската галактическа организация даде обещание да финансира програмата до края на 2024 година, само че не и по-късно.

Закриването на МКС ще бъде грандиозна загуба за комерсиалната галактическа промишленост, която сега разчита главно на нея, с цел да тества нови технологии. Така да вземем за пример, дребните сателитни оператори пускат своите сонди от станцията, а безтегловната среда на лабораторията разрешава на фирмите да видят дали техният хардуер е подготвен за пространство. Компанията „ Биджлоу Аероспейс “, изграждаща надуваеми пространствени местообитания, пък тества първообраз на един от модулите си в галактическата станция в продължение на към този момент съвсем две години.

НАСА също употребява станцията, с цел да научи повече за това дали и по какъв начин продължителният галактически полет визира човешкото тяло - основна информация, която ще бъде нужна на мнозина, когато продължителното пътешестване до Марс стане налична действителност за (почти) всеки.

Отвъд всички свои научни и търговски преимущества МКС е и крайъгълен камък в интернационалното галактическо съдействие, защото НАСА ръководи станцията в партньорство с съветската галактическа организация “Роскосмос “ и космонавтите от Канада, Европа и Япония, живеещи там. Възможно е НАСА да получи същите изгоди посредством партньорство с други страни при амбициозно завръщане на лунадата, само че този ход ще пожертва това, което стана главно за американската галактическа стратегия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР