Администрацията на президента Доналд Тръмп предложи да се взимат проби

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп предложи да се взимат проби
Коментари Харесай

Администрацията на Тръмп иска да събира ДНК проби от мигрантите

Администрацията на президента Доналд Тръмп предложи да се взимат проби от ДНК на арестувани от американските управляващи имигранти и провокира опасения за персоналната цялост, изключително за претендентите за леговище и дребните закононарушители, чиято генетична информация ще се събира в база данни на ФБР, съобщи Ройтерс.

Министерството на правораздаването съобщи, че препоръчаното предписание, което ще бъде публично оповестено през днешния ден, ще предстои на 20-дневно публично разискване.

Това е най-новата самодейност на администрацията на Тръмп за ограничение на легалната и незаконната имиграция - централна тематика в неговата акция за преизбиране следващата година..

Правилото планува събирането на ДНК-проби от всеки преселник, арестуван от американските управляващи, което може да включва лица, пресекли за първи път границата, чието престъпление съставлява дребно закононарушение.

Представители на администрацията на Тръмп акцентираха, че предлагането просто възвръща правилник, въведен според закон, признат от Конгреса през 2005 година, и замразен при администрацията на президента Барак Обама. Освен това събирането на ДНК-проби може да помогне за засичане на измами и откриване на престъпни закононарушения, твърди президентският асистент по въпросите на имиграцията Стивън Милър.

Групи като Американският съюз за цивилен свободи показаха угриженост за неприкосновеността на персоналните данни и гражданските свободи, в това число че ДНК-пробите могат да разкрият информация за родственици на арестуваните. Според организацията правилото трансформира задачата на събирането на ДНК-данни от престъпно следствие в следене на популацията.

Предложената смяна е изключителна по мащаб и транспарантна по ксенофобските си цели, съобщи представител на Съюза.Тя цели да внуши визията, че тези лица, доста от които търсят по-добър живот или сигурност, са опасност за националната сигурност, и трансформира имиграционното задържане, за което се допуска, че няма углавен темперамент, във фактическо отнемане от правото на персонална цялост.

Правилото планува изключение за чужденци, които се обработват за легално влизане в страната, което би могло да включва претенденти за леговище, които подават молба на легален входен пункт, само че не и тези, които минават границата нелегално и аплайват за леговище при задържането им. Министерството на правораздаването още не е дало уточнения по тези неяясноти, отбелязва организацията. Има изключения също и за арестуваните закратко на легален входен пункт за спомагателни инспекции, за арестуваните в морето и за тези, които са арестувани на място, където чиновниците на властта не разполагат със средства да вземат ДНК-проби.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР