Администрацията на президента Доналд Тръмп е уведомила Конгреса, че е

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп е уведомила Конгреса, че е
Коментари Харесай

ОАЕ купуват оръжия от САЩ за над 23 млрд. долара

Администрацията на президента Доналд Тръмп е уведомила Конгреса, че е одобрила продажбата на оръжейни системи за над 23 милиарда $ на Обединените арабски емирства, съобщи Ройтерс.

Официалното съобщение до Конгреса последва съглашението за нормализиране на връзките на ОАЕ с Израел от септември, подписано с посредничеството на Съединени американски щати, показва Българска телеграфна агенция.

Сделката включва до 50 изтребителя Ф-35, разследващи дронове MQ-9B и други високотехнологични системи.

Това е самопризнание за нашите задълбочаващи се връзки и потребността на ОАЕ от високотехнологични отбранителни оръжия, с цел да сдържа и да се пази от повишената опасност от страна на Иран, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

Всяка договорка, която Вашингтон подписва за продажба на оръжия в Близкия изток, би трябвало да съблюдава настоящото от десетилетия съглашение за опазване на военно-техническото предимство на Израел в района.

Междувременно бе обявено, че представители на Япония и Съединени американски щати са провели във Вашингтон първия кръг от формалните договаряния по въпроса за разпределянето на разноските за прехрана на американските военни бази на японска територия.

Двете страни удостоверяват, че съглашението за американските войски е основа на техния алианс, показва японското министерство на външните работи.

По-рано някогашният консултант по националната сигурност Джон Болтън заяви в записките си, че през 2019 година Вашингтон е изискал от Токио да отделя по 8 милиарда $ годишно за прехрана на американските военни бази, или 4,4 пъти повече, в сравнение с в този момент. Президентът Доналд Тръмп е наредил на сътрудника си да заплаши с цялостно евакуиране на американските войски, в случай че Токио откаже да усили разноските си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР