Администрацията на президента Доналд Тръмп е прекратила без обяснение доскорошната

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп е прекратила без обяснение доскорошната
Коментари Харесай

САЩ скриха в тайна колко ядрени глави имат

Администрацията на президента Доналд Тръмп е прекратила без пояснение досегашната процедура на американското държавно управление да разкрива настоящия размер на запасите от нуклеарни заряди, съобщи AP.

Решението бе разкрито в писмо на министерството на енергетиката до Федерацията на американските учени (ФАУ) - частна изследователска група, проучваща въпроси, свързани с нуклеарните оръжия и ратуваща за по-голяма неприкритост в дейностите на управляващите по въпроси на националната сигурност.

За последно през септември 2017 година администрацията на Тръмп разкри, че американският нуклеарен боеприпас се състои от 3822 нуклеарни заряда - със 196 по-малко от предходната година. Цифрата бе обявена по искане на ФАУ. Тя поискала актуализиране на тази информация през октомври 2018 година, само че получила писмото с отхвърли. "След деликатно изследване бе решено, че желаната информация този път не може да бъде разкрита ", се споделя в писмото отговор до федерацията, датирано от 5 април. Министерството не изяснява аргументите за това решение.

Америка е разполагала с максимален брой нуклеарни заряди през 1967 година - общо 31 255, съгласно преценки на учените. Броят им след края на Студената война понижава поради руско-американските съглашения за редуциране на нуклеарните арсенали. Русия не разкрива параметрите на своя нуклеарен боеприпас. По преценка на ФАУ Москва в този момент има към 4350 нуклеарни заряда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР