Администрацията на президента Доналд Тръмп е близо до включването на

...
Администрацията на президента Доналд Тръмп е близо до включването на
Коментари Харесай

САЩ се готвят да включат 89 китайски компании в нов „черен списък”

Администрацията на президента Доналд Тръмп е покрай включването на 89 китайски и други компании, които имат връзка с военните сили на своите страни, в черен лист, който да ограничи достъпа им до американски технологии, съобщи Ройтерс

Този ход може да докара до нова ескалация на напрежението сред Вашингтон и Пекин и да нанесе вреди върху американски компании, които имат бизнес с Китай.

Говорител на Министерството на търговията на Съединени американски щати, което дава отговор за правенето на псисъка, отхвърли коментар. Китайското външно министерство също не е дало отговор на настояванията за коментар.

По информация на медията в листата влиза китайският държавен самолетостроителCommercial Aircraft Corp. of China (Comac), който играе водеща роля в напъните на страната да подбие дуопола на Boeing и Aribus. В листата са още Aviation Industry Corp. of China и други 10 компании, свързани с авиационната промишленост.

Списъкът е част от проектозакон, който разпознава съветски и китайски компании, които съгласно Съединени американски щати са „ крайни военни консуматори “, определение, което значи, че американските компании ще би трябвало да получат лицензи от държавното управление, с цел да могат да продават артикули на тези компании. Правилата са такива, че е по-вероятно заявките за сходни лицензи да бъдат отказвани.

Новините за новите наказания идват в сложен миг за американската авиокосмическа промишленост, защото Boeing се надява да получи утвърждение от Китай за връщане на самолетите 737 MAX на пистите, откакто предходната седмица компанията получи сходно позволения от американския  авиационен регулатор (FAA). През март 2019 година Китай стана първата страна, която заземи самолетите от този модел след две произшествия, при които починаха общо 346 души.

В проектозакона, забелязан от Ройтерс, Ройтерс, Министерството на търговията показва, че опцията да се управлява потока от американски технологии към включените в листата компании е „ от жизненоважно значение за отбраната на ползите на националната сигурност на Съединени американски щати ”.

Списъкът ще е изненада за най-малко един американски снабдител, който не е отрил връзка сред COMAC и китайските военни сили, разяснява осведомен източник.

Сред доставчиците на артикули и услуги за COMAC влизат американските колос General Electric Co и Honeywell International. Говорител на GE съобщи, че нейните световни смесени предприятия работят в сходство с всички закони и че компанията е работила за приемане на лицензи, свързани с крайните военни консуматори.оворителка на Honeywell отхвърли коментар.

Освен 89-те китайски компании, описът включва още 28 съветски организации, измежду които компанията Irkut.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР