Администрацията на президента Джо Байдън официално обвинява Русия, че е

...
Администрацията на президента Джо Байдън официално обвинява Русия, че е
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън официално обвинява Русия в престъпления към човечеството

Администрацията на президента Джо Байдън публично упреква Русия, че е направила " закононарушения против човечеството " по време на съвсем едногодишното си навлизане в Украйна, сподели вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис.

 

" В случая с дейностите на Русия в Украйна ние разгледахме доказателствата, знаем какви са правните стандарти и няма подозрение: това са закононарушения против човечеството ", сподели Харис, която е някогашен прокурор, на Мюнхенската конференция по сигурността.

 

" И споделям на всички тези, които са направили тези закононарушения, както и на техните началници, които са съучастници в тези закононарушения - вие ще бъдете подведени под отговорност ", добави тя на срещата на висши западни водачи в столицата на Бавария, с цел да оценят най-мащабния и кървясъл спор в Европа след Втората международна война.

 

Официалното решение, което идва в края на юридически разбор, управителен от Държавния департамент на Съединени американски щати, не носи непосредствени последствия за продължаващата война.

 

Но Вашингтон се надява, че това може да помогне за по-нататъшната изолираност на съветския президент Владимир Путин и да подтиква правните старания за търсене на отговорност на членовете на неговото държавно управление посредством интернационалните съдилища и наказания.

 

Според Организация на обединените нации това са закононарушения, които се правят като част от " всеобщи и систематични набези " против несъмнено гражданско население. Сред тези закононарушения са изброени 15, в това число убиство, подчиняване, мъчение, обезчестяване, депортиране. За тази категория няма отминалост - причинителят може да бъде преследван до края на дните си.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели пред същия конгрес през днешния ден, че москва " води война на геноцид ", тъй като там считат, че украинците " нямат право да къществуват като самостоятелен народ ". " Всичко, произлизащо от това, са закононарушения против човечеството, военни закононарушения и различен ижестокости, осъществени от съветската войска на територията на Украйна ", добави той.

 

Вашингтон, както и следствие, назначено от Организация на обединените нации, към този момент стигна до умозаключение, че съветските сили са отговорни за военни закононарушения, напомня " Ройтерс ". Но заключението на администрацията на Байдън значи, че с юридически разбор са открити необятно публикувани дейности, които са, систематични и съзнателно ориентирани против цивилни жители. В интернационалното право те се преглеждат като по-тежко закононарушение от нормално случайно престъпно действие.

 

 

Подкрепяната от Организация на обединените нации анкетна комисия за Украйна към момента не е стигнала до заключението, че военните закононарушения, които тя твърди, че са разпознали, съставляват закононарушения против човечеството.

 

В изявлението си Харис назова " безчовечен и безчовечен ":
множеството жертви, открити в Буча малко след съветската инвазия предишния февруари;ударът на 9 март по родилен дом в Мариупол, при който починаха трима души, в това число дете;сексуалното принуждение над четиригодишно дете от съветски боец, което беше разпознато от отчета на Организация на обединените нации.
 

Организации, подкрепяни от Американската организация за интернационално развиване (USAID), са документирали повече от 30 хиляди военни закононарушения след нашествието, съгласно държавното управление на Съединени американски щати. Украински чиновници обявиха, че проверяват обстрела на град Бахмут тази седмица като допустимо военно закононарушение.

 

Русия, която твърди, че организира " специфична военна интервенция " в Украйна, с цел да отстрани заканите за нейната сигурност и да отбрани рускоговорящите, отхвърля съзнателно да нападна цивилни или да прави военни закононарушения.

 

" Нека всички се съгласим за едно: от името на всички жертви, известни и незнайни, справедливостта би трябвало да бъде въздадена ", сподели Камала Харис.

 

Администрацията на Байдън се пробва по разнообразни способи да изправи хипотетични военни нарушители пред правораздаването, в това число посредством образование на украински следователи, похарчила е към 40 милиона $ за напъните до момента и споделя, че работи с Конгреса, с цел да обезпечи спомагателни 38 милиона $ за напъните.

 

Международните юридически органи също са лимитирани в преследването на закононарушения против човечеството. Правомощията на Международния углавен съд, да вземем за пример, се разгръщат единствено върху държави-членки и страни, които са се съгласили с неговата пълномощия, като Украйна, само че не и Русия, т.е. Москва не признава процедурите и решенията му и няма да екстрадира никого от своя територия. Киев упорства за нова интернационална организация за военни закононарушения, която да се концентрира върху съветската инвазия, на която Москва се опълчи.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР