Администрацията на Доналд Тръмп най-накрая сключи сделка с демократите и

...
Администрацията на Доналд Тръмп най-накрая сключи сделка с демократите и
Коментари Харесай

Белият дом хвърля 2 трлн. долара в битката срещу COVID-19

Администрацията на Доналд Тръмп най-сетне подписа договорка с демократите и републиканците от Сената за избавителен пакет в размер на 2 трлн. щ. $ под формата на разноски и данъчни ваканции, който би трябвало да поддържа несигурната американска стопанска система и да финансира напъните за очистване на ковид. Обличането му в законова рамка към момента не е завършило, само че на 25 март - малко преди среднощ - Сенатът го утвърди с 96 гласа "За " и нито един "Против ". Очаква се същото да направи и Камарата на представителите до края на седмицата.

Размерът на избавителния пакет е невиждан спрямо гласуваните по времето на Барак Обама почти 800 милиарда щ. $, което стана пет месеца след финансовия провал от 2008 година. Заедно с оповестените стратегии на Федералния запас общото количество тласъци доближава 6 трлн. $ или към 30% от годишния Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, по сметки на основния стопански консултант на Белия дом - Лари Кудлоу. Това евентуално ще усили над два пъти бюджетния недостиг на страната, който и преди епидемията се очакваше да надвиши 1 трлн. щ. $ за тази година. Да не приказваме, че пакетът може да не е последната държавна финансова инжекция за битката с вируса

Около

500 милиарда $ от общата сума

ще бъдат употребявани за гарантиране на заеми и за поддръжка на компании, в това число 50 милиарда $ за американските авиолинии, както и за щатските и районните управи.

Над 350 милиарда $ са предопределени да бъде оказана помощ на дребния бизнес. Други 150 милиарда $ ще отидат за лечебни заведения и за свързани със опазването на здравето снабдители на болнична инсталация и консумативи.

Освен това са планувани директни заплащания за американците с ниски и междинни приходи:

по 1200 щ. $ за всеки възрастен и по 500 $ за всяко дете.

По гледище на демократите, в закона за изключителния пакет от тласъци ще бъдат включени и ред ограничавания. Всяка компания, получила заем от държавното управление, ще получи възбрана да изкупува назад фирмени акции до падежа на заема, която ще важи и още една година след погасяването му. Освен това компанията ще би трябвало да ограничи размера на наградите и да предприеме стъпки в отбрана на служащите.

Бизнесите,

благосъстоятелност на президента Доналд Тръмп

или на членове на фамилията му, нямат право да получават заеми от този пакет.

Същата възбрана се отнася и за членовете на Конгреса, за шефовете на министерствата и за вицепрезидента Майк Пенс.

Демократите отхвърлиха предлагането на администрацията на Доналд Тръмп да бъдат изхарчени 3 милиарда $ за попълване на стратегическия петролен запас на страната с добито в Съединени американски щати гориво. Републиканците обаче одобриха предлагането на демократите за избор на общоприет контрольор и на 5-членна комисия от Конгреса, която да управлява фонда от 500 милиарда щ. $, откъдето ще се отпускат заемите за бизнеса, за градските и за щатските управи.

В очакване на "благата новина ", фондовите тържища реагираха изпреварващо и изненадаха с следващата мощна смяна на DJIA на 24 март, изразяваща се този път

в растеж от 11.36% - най-мощният скок в границите на един ден от 1933 година насам.

Ден по-късно го последваха и азиатските борсови показатели: японският NKKEI 225 завърши търговията си по-скъп с 8.04%, а хонконгският Нang Seng нарастна с 3.81 %. Това държание обезкуражи даже анализаторите да вършат прогнози и да търсят смисъл в придвижванията. Размахът на съмненията е прекомерно висок: пазарната оценка на DJIA се трансформира приблизително с по 7% дневно от 12 март насам, което в количествено изражение е 1 трлн. щ. $ - изгубени или извоювани по време на всяка пазарна сесия. За съпоставяне, това отклоняване през 2019-а беше приблизително 0.6 %.

Тези гневни обрати

провокират периодически прекъсвания на борсовата търговия

и въобще не дават отговор на икономическите данни, които към момента не отразяват действителните провали от разпространяването на ковид по света.

Или, както обобщава Дан Сузуки - заместител основен капиталов шеф на "Ричърд Бърнстейн адвайзърс ", "пазарите се движат на сляпо, тъй като не разполагат с два от типичните си референтни детайла: историческият казус и фундаменталните данни " .

Финансовите модели също не правят особена работа, тъй като COVID-19 разклаща цените, затваря компании и прекъсва снабдителните вериги. И е съвсем невероятно да се оцени по какъв метод и по кое време тъкмо невижданите тласъци, прилагани от Федералния запас и от Белия дом ще повлияят на корпоративна Америка.

Този развой изисква време, в случай че се съди от последната световна финансова рецесия през предишното десетилетие. Тогава бяха нужни четири месеца и спад на S&P 500 с 40%,преди задействаният през 2008-а пакет от фискални тласъци да стартира да успокоява тържищата. Днес обаче никой не знае дали това ще се повтори.

Около

26 трлн. щ. $ са се изпарили от фондовите тържища

от средата на февруари, а вложителите си ближат раните и претеглят евентуалните вероятности за по-продължителен напредък.

От една страна, Уолстрийт стартира да пропагандира, че ликвидирането на съществуващи позиции е към края си и вложители от категорията на пенсионните фондове са подготвени да излязат на пазара на фона на забележимите усъвършенствания на ситуацията в районите, които пострадаха най-тежко от болестта.

От друга страна, броят на инфектираните в световен мащаб продължава да пораства застрашително и множеството мощни стопански системи съвсем са спрели да работят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР