Администрацията на Джо Байдън планира да постави Yangtze Memory Technologies

...
Администрацията на Джо Байдън планира да постави Yangtze Memory Technologies
Коментари Харесай

САЩ вкарва в „черен списък” над 30 технологични компании от Китай

Администрацията на Джо Байдън възнамерява да сложи Yangtze Memory Technologies и още над 30 други китайски компании в „ черен лист ”, който ще им попречи да купуват избрани американски съставни елементи за софтуерната си промишленост. Тези дейности на Вашингтон ще доведат до ново напрежение в така и така обтегнатите връзки сред двете международни стопански суперсили, разяснява Bloomberg.

Министерството на търговията на Съединени американски щати ще добави водещи китайски производители на чипове към така наречен Entity List още тази седмица, удостовери осведомител на изданието. Компаниите от листата са лишени от правото да купуват технологии от американски снабдители, в случай че не получат специфичен лиценз за експорт от ведомството.

Представител на Yangtze Memory отхвърли коментар пред Bloomberg.

Този ход е следващата ескалация на софтуерния спор сред Съединени американски щати и Китай. Администрацията на Байдън вкара широкообхватен набор от ограничавания върху опцията Китай да купува полупроводници и съоръжение за произвеждане на чипове през октомври.

По това време Министерството на търговията на Съединени американски щати добави 31 организации, в това число Yangtze Memory, към така наречен Непроверен лист от компании, за които управляващите не са в положение да показват доказателства за подозренията си, че те са свързани с китайската военнопромишлен комплекс. От тази дата стартира 60-дневното назад преброяване, през което обвинените юридически лица би трябвало да докажату че сходна връзка не съществува и активността им не заплашва националната сигурност на Съединени американски щати.

Базираният в Ухан производител на интегрирани полупроводникови устройства, профилиран в чипове с флаш памет Yangtze Memory Technologies Corp е най-големият производител в страната. Продуктите му се употребяват за сглобяването на смарт телефони и други компютърни устройства и е главен съперник на южнокорейския производител Samsung Electronics Co. Китайската компания договаря с Apple Inc. за доставка на детайли, което щеше да е огромен триумф за софтуерната промишленост на страната, в случай че диалозите не бяха блъснали на камък.

Решението на американската администрация е опит да попречи на Китай да се трансформира в по-голяма икономическа и военна опасност. Китай от своя страна остро подлага на критика дейностите на Съединени американски щати с аргумента, че Правителството на Байдън се пробва да спре възхода му.

Тази седмица Китай заведе спор със Световната комерсиална организация, пробвайки се да анулира комерсиалния надзор, натрапен от Съединени американски щати, с аргумента, че те ще нарушат световната търговия и вериги за доставки.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР