САЩ спира програмите за чуждестранна помощ за Габон след военен преврат

...
Администрацията на Байдън във вторник спря по-голямата част от нехуманитарната
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън във вторник спря по-голямата част от нехуманитарната помощ за Габон след военно превземане в страната миналия месец, което беше поне второто тази година в африканска нация.

Държавният секретар Антъни Блинкен обяви „пауза в определени програми за чуждестранна помощ“ за Габон, в очакване на преразглеждане на обстоятелствата, довели до свалянето от власт на бившия президент на страната Али Бонго Ондимба.

Блинкен каза в изявление че спирането няма да засегне операциите на правителството на САЩ в богатата на петрол централноафриканска нация. В изявлението не се уточнява какви програми, финансирани от САЩ, ще бъдат засегнати или колко пари ще бъдат задържани.

Габон е втората страна, в която е превзето военно управление след свалянето на правителството в Нигер по-рано тази година. САЩ също спряха част от помощта за Нигер, но все още не са определили официално дали случилото се е преврат.

„Тази временна мярка е в съответствие със стъпките, предприети от Икономическата общност на централноафриканските държави, Африканския съюз и други международни партньори , и ще продължи, докато преглеждаме фактите на място в Габон“, каза Блинкен. „Ние продължаваме оперативните дейности на правителството на САЩ в Габон, включително дипломатически и консулски операции в подкрепа на гражданите на САЩ.“

По-рано този месец новият военен лидер на Габон положи клетва като държавен глава по-малко от седмица след свалянето на президента, чието семейство е управлявал нацията повече от пет десетилетия.

Ген. Брис Клотер Олигуи Нгуема положи клетва в президентския дворец в Либревил. Олигуи е братовчед на сваления президент Али Бонго Обдимба, служил е като бодигард на покойния му баща и е началник на Републиканската гвардия, елитна военна част.

Бонго е изкарал два мандата от идването си на власт през 2009 г. след смъртта на баща си, който управлява страната в продължение на 41 години, и имаше широко разпространено недоволство от управлението на семейството му. Друга група бунтовни войници се опитаха да извършат преврат през 2019 г., но бързо бяха победени.

Бившата френска колония е член на ОПЕК, но петролните й богатства са съсредоточени в ръцете на малцина – и близо 40% от габонците на възраст от 15 до 24 са били без работа през 2020 г., според Световната банка. Нейните приходи от износ на петрол са били 6 милиарда долара през 2022 г., според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР