Байдън се стреми да предотврати опитите на Републиканската партия да намали федералната работна сила с ново предложение

...
Администрацията на Байдън се стреми да засили защитата на федералните
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън се стреми да засили защитата на федералните работници, тъй като множество републикански кандидати, включително фаворитът Доналд Тръмп, превръщат намаляването и промяната на федералната работна сила в ключов компонент на своите кампании.

В ново предложено правило администрацията се стреми да изясни защитата на държавните служители за федералните работници и да направи по-трудно прекласифицирането им в категория, в която могат да бъдат лишени от определени защити.

Този ход се равнява на усилие да се попречи на президент републиканец да изкорми федералната държавна служба, стъпка, която тогавашният президент Тръмп започна да прави в последните си дни на поста.

„Предложеното правило почита нашите 2,2 милиона кариерни държавни служители, като помага да се гарантира, че те могат да изпълняват задълженията си без страх от политически репресии“, каза директорът на Службата за управление на персонала Киран Ахуджа. „Кариерните федерални служители предоставят критични услуги за американците във всяка общност. Предишните опити за ненужно политизиране на работата им рискуваха да навредят на американския народ.

В края на мандата си Тръмп подписа изпълнителна заповед, която предостави на него и на назначените от неговата агенция по-голяма свобода на действие при наемането и уволнението на федерални служители, считани за нелоялни, ход, който според критиците политизира държавната служба и може да доведе до изтласкване на служители от кариерата политически причини.

Тръмп рутинно хулеше някои кариерни служители като „дълбоката държава“ и се опитваше да освободи федералното правителство от хора, които смяташе за анти-Тръмп. Критиците предупредиха, че заповедта ще позволи на Тръмп да попълни федералната работна сила със свои лоялни хора.

Изпълнителната заповед на Тръмп създаде нова класификация на федералните служители, озаглавена „График F“ за служители, работещи на „поверителни, определящи политиката, правещи политика или застъпнически позиции“, които обикновено не се променят по време на президентския преход.

Байдън отмени заповедта при встъпването си в длъжност, но много демократи настояваха за укрепване на защитата на федералните работници, за да се подготвят за възможността Тръмп или друг републиканец да бъде избран.

Правилото, предложено в петък, ще изясни, че защитата на държавните служители не може да бъде отнета от служителите, освен ако те не се откажат от тях доброволно. И това би направило по-трудно прехвърлянето на работни места в състояние, при което защитата може да бъде премахната.

На първичните избори за президент на републиканците редица кандидати последваха примера на Тръмп, обещавайки да намалят федералната работна сила. Вивек Рамасвами каза тази седмица, че ще уволни 1 милион федерални служители. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис изброи няколко агенции, които би премахнал, ако бъде избран.

Консервативните организации, много от които ръководени от бивши служители на администрацията на Тръмп, също са изготвили планове за отстраняване на федерални служители, ако републиканците се върнат в Белия дом.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР