Администрацията на Байдън обмисля повишаване на тавана на бежанците през следващата фискална година, казва източник

...
Администрацията на Байдън обмисля увеличаване на броя на бежанците, които
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън обмисля увеличаване на броя на бежанците, които биха могли да бъдат приети в Съединените щати през следващата година, според източник, запознат с дискусиите, тъй като програмата се разраства и е на път да посрещне по-висок прием.

Имиграцията е политически чувствителен въпрос за президента Джо Байдън, но приемането на бежанци в САЩ обикновено има двупартийно споразумение. Тази седмица въпросът вероятно отново ще бъде на преден план, тъй като Байдън се обръща към световните лидери в Общото събрание на ООН и отново затвърждава лидерството на световната сцена, където САЩ исторически са били водещи в приемането на бежанци.

Таванът на бежанците диктува колко бежанци могат да бъдат приети в САЩ, но администрацията не трябва да достига този брой. Миналата година Байдън определи числото на 125 000. Длъжностните лица няма да успеят да постигнат тази цел, но скорошният скок в приема подхранва нов оптимизъм в програмата сред защитниците на бежанците.

Източници предупредиха, че администрацията вероятно ще запази горната граница от 125 000 бежанци през следващата фискална година, но дори и да е така, доближаването до тази цел през идните месеци ще отбележи важен крайъгълен камък.

„Тази предстояща фискална година се чувства като преход от амбициозна цел към реалистично очакване“, каза Криш О’Мара Вигнараджа, президент и главен изпълнителен директор на Lutheran Immigration and Refugee Service, организация за презаселване на бежанци.

САЩ години наред изпреварваха други страни в приема на бежанци, допускайки милиони в страната след Закона за бежанците от 1980 г. Но програмата претърпя удар при бившия президент Доналд Тръмп, който намали броя на бежанците, на които е разрешено да идват в САЩ, и по време на пандемията от коронавирус, което доведе до временно спиране на презаселването.

В изявление, отбелязващо Световния ден на бежанците тази година, Байдън подчерта усилията на администрацията си да възстанови програмата за приемане на бежанци и каза, че САЩ планират да приемат 125 000 бежанци през следващата година.

„Посрещането на бежанци е част от това кои сме ние като американци – нашата нация е основана от онези, които бягат от религиозно преследване. Когато предприемаме действия, за да помогнем на бежанците по света и ги включим, ние почитаме това минало и сме по-силни за него“, каза Байдън.

Таванът за бежанците изисква консултация с Конгреса преди края на фискалната година. Очаква се висши служители на администрацията да се срещнат със законодателите в края на месеца, според друг запознат източник.

„Държавният департамент споделя визията на президента за програма за презаселване на бежанци в САЩ, която отразява щедростта и основните ценности на Съединените щати. В момента нямаме какво да споделим относно решението на президента за финансовата 2024 г. относно приемането на бежанци“, каза в изявление говорител на Държавния департамент.

В първите си месеци на поста Байдън вдигна тавана до 62 500 след бързи критики относно първоначалния план на администрацията да запази по-ниския таван от ерата на Тръмп. По-късно администрацията вдигна тавана до 125 000, което е в съответствие с ангажимента, който той пое във външнополитическо обръщение в Държавния департамент през 2021 г.

Процесът на приемане на бежанци е труден и може да отнеме години. Към 31 август САЩ са приели 51 231 бежанци, според последните федерални данни. Въпреки че е далеч от тавана от 125 000, приемът от миналия октомври е повече от два пъти повече от цялата фискална 2022 година.

„Само през последните 11 месеца повече хора са намерили безопасност на територията на САЩ чрез този път, отколкото през предходните три фискални години взети заедно“, каза О’Мара Вигнараджа, имайки предвид програмата за прием на бежанци.

По света има повече от 35 милиона бежанци, според Агенцията на ООН за бежанците.

Защитниците на бежанците приписват усилията на администрацията на Байдън за преодоляване на тесните места в системата, както и на нова програма, която позволява на групи частни граждани да спонсорират бежанци от цял ​​свят, за подема.

Ерол Кекич, старши вицепрезидент по програмите в Church World Service, организация за презаселване на бежанци, описа постепенното месечно увеличение на приема като „окуражаващ знак“.

„Всички тези комбинирани генерираха наистина много нови числа, които не биха могли да дойдат без някои от тези промени“, каза Кекич.

Но докато приемането на повече бежанци се приветства от агенциите за презаселване, проблеми като получаването на достъпни жилища за тези, които пристигат, продължават да съществуват.

„Все още е предизвикателство за агенциите за презаселване и това се дължи най-вече на кризата с достъпните жилища в страната“, Ханс Ван де Вирд, старши вицепрезидент по презаселването, убежището и интеграцията в Международния спасителен комитет.

„Дори на местата, където имаме нови офиси, достъпните жилища често са наистина, наистина трудни. Това е проблем за американците, но е проблем и за бежанците“, добави той.

Марк Хетфийлд, президент и главен изпълнителен директор на HIAS, организация за презаселване, изрази тези опасения.

„Определено има място за всички нас да направим повече, но сме ограничени от жилища, така че трябва да имаме по-креативни решения“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР