Администрацията на американския президент Доналд Тръмп проучва възможността да покани

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп проучва възможността да покани
Коментари Харесай

Тръмп се готви да използва германските автомобилни компании за удар срещу ЕС

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп изследва опцията да предложения в Белия дом ръководителите на най-големите немски автомобилни концерни Volkswagen, BMW и Daimler, с цел да се опита да форсира договарянията с Европейския съюз за сключването на ново комерсиално съглашение. Това заяви водещият американски бизнес вестник The Wall Street Journal, базирайки се на публични лица във Вашингтон.
Срещата с ръководителите на немските концерни може да се състои в Белия дом в околните дни, прецизира БГНЕС. От американска страна се възнамерява в срещата да вземат участие министърът на търговията Уилбър Рос, представителят на Съединени американски щати на комерсиалните договаряния Робърт Лайтхайзер и основният стопански консултант на президента Лорънс Къдлоу. Съгласува се и къса среща на немските бизнес водачи с Доналд Тръмп.
По време на срещата в Белия дом считат да отделят главно внимание върху увеличението на производството на подготвена продукция от трите компании в Съединени американски щати и преместването на производството на автомобилни елементи още веднъж на територията на Съединени американски щати за да се понижи зависимостта от вноса на елементи. Германските автомобилни производители са срещу това. Техният мотив - от 2009 година те са нараснали производството си в Съединени американски щати четири пъти до 804,2 хиляди коли годишно. Това съставлява към 7,4% от цялото годишно произвеждане на коли в Съединени американски щати.
Според медийната информация Тръмп разчита по време на диалозите още веднъж да повдигне въпроса за повишението на митата за вносни коли и да окаже напън върху ръководителите на немските концерни за те да убедят Берлин да употребява своето състояние на най-силна стопанска система в Европейски Съюз, с цел да се ускорят договарянията за комерсиално съглашение с Вашингтон. " Президентът не желае да покачва митата, само че той не вижда от Брюксел никакви дейности и може да бъде заставен да прибегне към този лост за напън ", посочи един от източниците на изданието.
През юни американското министерство на търговията, по разпореждане на Тръмп, стартира проучване, чиято цел е да се дефинира дали вносът на коли и автомобилни елементи съставлява опасност за националната сигурност. Администрацията на Тръмп разисква опцията за въвеждане на 25% мита върху вноса на европейски леки коли.
На 25 юли ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беседва с Тръмп. След края на договарянията ръководителят на Европейска комисия съобщи, че Европейски Съюз е склонен с позицията на Съединени американски щати по редица въпроси и счита, че доста неща в комерсиалните връзки би трябвало да бъдат изменени. По-конкретно, той заяви, че страните са се договорили да не вкарват мита, до момента в който вървят договарянията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР