Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да приватизира Международната

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да приватизира Международната
Коментари Харесай

САЩ искат да приватизират Международната космическа санкция

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да приватизира Международната галактическа станция (МКС) и да я трансформира в самобитно „ частно дружество на комерсиална основа “. Това оповестява вестник „ Вашингтон поуст “, който разполага със съответния план, оповестяват БГНЕС и Нова тв.

Вашингтон се приготвя да приключи финансирането на МКС през НАСА след 2024 година Но няма желание да се отхвърля от орбиталната станция и създава проект, който може да я изведе от държавния бранш и да я прати в частни ръце.

„ Решението да се приключи директната федерална поддръжка за МКС към 2025 година не значи, че станцията ще бъде свалена от орбита до тогава. Напълно е допустимо представители на съответния индустриален бранш да продължат да ръководят избрани детайли или функционалности на МКС в границите на бъдеща комерсиална платформа. НАСА ще уголемява интернационалните и комерсиалните партньорства през идващите седем години, с цел да обезпечи непрестанен достъп на хора и наличието им на ниска околоземна орбита “, написа в документа.

В проектобюджета за 2019-а финансова година (в Съединени американски щати тя стартира на 1 октомври), който ще бъде оповестен в понеделник, администрацията желае 150 млн. $ за „ обезпечаване на развиването и определяне на търговски структури и благоприятни условия “ за по-нататъшна приватизация на МКС.

Тези проекти, съгласно „ Вашингтон поуст ”, на първо място останало ще се сблъскат с рецензия в Конгреса на Съединени американски щати, като се има поради, че за построяването и употребата на МКС са изхарчени към 100 милиарда $. Сега НАСА е в развой на проучване на опцията да се удължи експлоатационният период на станцията до 2028 г.

Използването й все още коства на НАСА сред 3 и 4 милиарда $ годишно.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР