Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отхвърли предложението на Турция

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отхвърли предложението на Турция
Коментари Харесай

САЩ отказаха на Турция за освобождаването на пастора

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп отхвърли предлагането на Турция за освобождение американския свещеник Андрю Брънсън в подмяна на опростяване на милиарди долари американски санкции върху турска банка.

Случаят с американския свещеник Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинявания в тероризъм и шпионаж, стои в основата на дипломатическата рецесия сред Турция и Съединени американски щати напоследък, довела до спад на турската лира.

Пасторът, нравствен лидер на дребна протестантска черква в егейския град Измир, бе изместен под домакински арест предишния месец, откакто прекара близо две години в пандиза, само че фактът, че не бе изцяло освободен, единствено увеличи напрежението.

Съединени американски щати заплашиха Турция и… внезапна офанзива против лирата

Американската администрация желае Турция да освободи Брънсън и други жители, които е задържала въз основа на противоречиви обвинявания, отнасящи се до тероризъм, а също и трима турски жители, които работят за американското държавно управление. Турция е поискала от Съединени американски щати в подмяна да спрат следствието против Халкбанк, която е застрашена от тежки санкции поради изказвания, че е нарушила глобите на Съединени американски щати против Иран.

Представител на Белия дом е декларирал, че Съединени американски щати са дали на Турция да разбере, че въпросите, по които двете страни имат несъгласия, в това число санкциите против Халкбанк, няма да бъдат обсъждани, до момента в който Брънсън не бъде освободен.

"Един същински съдружник от НАТО преди всичко не би арестувал Брънсън ", разяснява високопоставеният представител на Белия дом.

Ердоган: Съединени американски щати желаят да забият нож "в гърба “ на Анкара

Турската лира скочи, Ердоган санкционира Съединени американски щати с нови мита

Меркел към Ердоган: Силната турска стопанска система е значима за нас

В изказване по-рано този месец турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Съединени американски щати за дейностите им по отношение на случая "Брънсън ", реакцията им по отношение на опита за прелом преди две години:

"Преди да е станало прекомерно късно, Вашингтон би трябвало да се откаже от неправилната концепция, че нашите връзки могат да бъдат дисбалансирани и да се съгласят с обстоятелството, че Турция има своите други възможности ", съобщи Ердоган.

"Провалът да се обърне тази наклонност на ограниченост и пренебрежение ще ни накара да потърсим нови другари и съдружници ", уточни турският водач.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР