Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е готова да удари

...
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е готова да удари
Коментари Харесай

Нараства напрежението около Северен поток 2

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е подготвена да удари със наказания компании, ангажира със градежа на газопровода "Северен поток 2 ". Те евентуално ще бъдат подготвени до няколко седмици, макар че не е взето изрично решение, написа Wallstreet Journal.

Според изданието няколко институции, в това число Белият дом, Държавният департамент и Министерството на търговията разискват опцията да глобяват както фирмите, по този начин и банките, финансирали построяването на тръбата.

Пет западни компании са ангажирани с газопровода - немските компании Uniper и Wintershall, австрийската OMV, френската Engie и англо-холандската Shell. Руската страна се съставлява от "Газпром ", която към този момент е в американския лист със наказания.

Опасността от наказания на процедура бе доказана и срещата сред немския канцлер Ангела Меркел и съветския президент Владимир Путин в Германия.

Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на тематиката за "Северен поток 2 " е погрешно, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Беше емфатичен извънредно комерсиалният темперамент и конкурентното предимство на този план. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е безусловно погрешно по какъвто и да е метод да се политизира този план, " съобщи Песков.

Двамата водачи са засегнали и въпроса за вероятни наказания от Съединени американски щати против компании, участващи в реализацията на "Северен поток 2 ". Песков сподели, че е належащо да се вземат ограничения, с цел да бъде защитен планът от вероятни неконкурентни и противозаконни нападки от страна на трети страни.

Газопроводът е обект на политически разногласия, защото ще придвижва синьо гориво от съветското крайбрежие по дъното на Балтийско море до немския бряг, заобикаляйки директните страни Украйна, Беларус, Полша.

Меркел обаче съобщи пред Путин, че желае да се резервира директната роля на Украйна - още едно в допълнение затруднение, което надали се харесва от съветския държавен глава.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР