Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения върху

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения върху
Коментари Харесай

Байдън ограничава достъпа на Китай до американски технологии за производство на чипове

Администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи нови ограничавания върху продажбата на Китай на технологии, свързани с полупроводници, заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Това е най-ясният знак до момента, че рисковото опълчване сред двете суперсили от ден на ден обгръща и софтуерната сфера, като Съединени американски щати се пробват да открият надзор върху напредналите изчислителни и полупроводникови технологии, които са от значително значение за военните и стопански упоритости на Китай, написа американският вестник.

Пакетът от рестрикции, показан от американското министерство на търговията, е предопределен значително да забави напредъка на китайските военни стратегии, които употребяват суперкомпютри за моделиране на нуклеарни гърмежи, ориентиране на хиперзвукови оръжия и основаване на съвременни мрежи за наблюдаване.

Алън Естевес, заместник-министър на търговията, отговарящ за промишлеността и сигурността, сподели, че неговата институция работи за попречване на придобиването на чувствителни технологии с военни приложения от китайската войска, разследващите служби и службите за сигурност в азиатската страна.

Експерти от софтуерната сфера обявиха, че новите ограничавания постановат най-широкия експортен надзор, въвеждан от десетилетие, сходно на дейностите на администрацията на Тръмп против телекомуникационния колос " Хуавей " (Huawei), само че с по-широк обсег, защото засягат десетки китайски компании.

Американските компании към този момент няма да имат право да доставят модерни компютърни чипове, съоръжение за произвеждане на чипове и други сходни артикули в Китай. За да могат да правят такива доставки, фирмите ще се нуждаят от специфичен лиценз. Повечето от тези лицензи ще бъдат отказвани, макар че някои от доставките са до уреди, ръководени от американски компании. Всеки обособен случай ще бъде оценен самостоятелно, сподели върховен чиновник на американската администрация през вчерашния ден.

Новите рестрикции лимитират износа на Съединени американски щати на авангардни чипове - по този начин наречените графични процесори - които се употребяват за зареждане на приложения, употребяващи изкуствен интелект. Също по този начин се слагат необятни ограничавания върху чиповете, предопределени за китайски суперкомпютри. Забраняват се на основани в Съединени американски щати компании, които създават оборудването, употребявано за усъвършенствани логичен чипове(интегрални схеми) и чипове памет, да го продават в Китай без съответните лицензи.

Друго предписание за директни задгранични артикули не разрешава по-широка гама от артикули, създадени отвън Съединени американски щати, само че с американска технология, да бъдат изпращани до 28-те китайски компании, които са сложени в ограничаващ " лист с юридически лица ", поради опасения за националната сигурност.

Списъкът включва " Бейджин Сенстайм Текнолъджи Дивелъпмънт " (Beijing Sensetime Technology Development), поделение на огромната китайска компания за изкуствен интелект " СенсТайм " (SenseTime). Включени са също по този начин " Дахуа Текнолъджи " (Dahua Technology), " Хигон " (Higon), " АйФлайтек ", както и разнообразни лаборатории и проучвателен институции, свързани с китайските университети и държавно управление в Пекин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР