Администрацията на американския президент Джо Байдън обсъжда предложението на Шеврон

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън обсъжда предложението на Шеврон
Коментари Харесай

Шеврон иска да търгува венецуелски петрол

Администрацията на американския президент Джо Байдън разисква предлагането на " Шеврон корп. " да получи позволение да приема и търгува петролни колета от Венецуела, средствата от които да послужат за погасяване на отговорностите на латиноамериканската страна към петролната компания.

Представители на " Шеврон " са провели най-малко една среща на високо ниво с американски дипломати, на която са взели участие и пратеници на венецуелската съпротива, споделили за организация " Ройтерс " две осведомени с въпроса лица. Те я разказват като крайъгълен камък в едногодишното интензивно лобиране за смяна на фирмения лиценз за активност във Венецуела. Засега към момента няма решение, допълват поискалите анонимност източници от Вашингтон и графикът за бъдещи полемики не е избран.

" Шеврон " желае от Белия дом да възвърне комерсиалните привилегии, които корпорацията ползваше по времето на някогашния президент Доналд Тръмп. Тогава на нея и на други задгранични производители беше разрешено да получават и да изнасят придобит във Венецуела недопечен нефт, с цел да си приберат дивидентите и вноските по заемите от взаимните сдружения с държавната петролна компания на латиноамериканската сържава " Петролеос де Венесуела ". Това съглашение, което доникъде на 2020-а позволяваше на " Шеврон " да търгува по 1-2 млн. барела венецуелско черно злато на месец, беше анулирано по време на акцията за " оптимален напън " на Тръмп. Тази тактика навреди съществено на нефтения експорт на Каракас, само че в последно време не съумява да блокира потока от петролни доходи към президента Николас Мадуро и растежа на експорта на страната.

" Администрацията на Байдън получава от ден на ден учредения да облекчи глобите против Венецуела след пропадналата тактика на Тръмп ", разяснява едно от осведомените с договарянията лица.

Каракас дължи стотици милиони долари на " Шеврон " - последният американски петролен колос, който има личен състав в латиноамериканската страна. Шатската корпорация пък заявява, че извършва отговорностите си да подсигурява сигурност и витален стандарт на чиновниците си и на техните фамилии, държи на интегритета на активите на взаимните сдружения с " Петролеос де Венесуела ", както и на фирмените обществени и филантропични стратегии. 

Засега американското министерство на финансите отхвърля коментар по тематиката. А представител на Държавния департамент показва, че държавното управление " не преразглежда санкционни дейности ", тъй като задачата им е " да пресекат притока на средства към непризнатия от Съединени американски щати режим на Мадуро и да изпразни портфейлите на съратниците му, както и да защитят американската финансова система от корупция и противозаконни преводи ".

Въпросът би имал извънреден политически отзив, защото всяко напредване на петролни колета в изискванията на наложени от Съединени американски щати наказания би означавало еластичен метод към Венецуела.

Разхлабването на рестрикциите в интерес на едра петролна компания, което може да усили заетостта в Америка, е малко евентуално да получи републиканско несъгласие, счита един от добре осведомените източници. Същевременно, администрацията на Байдън търси способи да насърчи Мадуро да се върне на масата на договарянията с опозицията, които бяха прекратени през октомври 2021-а. От друга страна, ново съглашение за " Шеврон " може да ускори връзките с Индия, чийто рафинерии в предишното бяха измежду най-едрите получатели на венецуелски петрол, доставян от оторизирани от Съединените щати компании.

Преди междинните избори през ноември, които ще решат дали демократите на Байдън ще удържат контрола над американския конгрес, обаче всяка стъпка към промени на глобите ще се одобри неприветливо, изключително във Флорида, където живее огромна общественост от кубински и венецуелски бежанци. Освен това Белият дом би желал Мадуро пръв да направи стъпки към демократични избори. 

Ако Вашингтон реши да не трансформира лицензионните условия на " Шеврон ", той въпреки всичко може да направи изключение и да смекчи рестрикциите на Офиса за кантрол на задграничните активи на американското министерство на финансите като позволи износа на известни количества суров нефт. 

Основната част от обвързваните с Венецуела търговски разрешителни на Съединени американски щати от 2019-а бяха посредством суапови договори нефт против горива, гарантиращи, че венецуелското черно злато няма да се препродава и няма да има кешови заплащания към държавното управление на Мадуро или към " Петролеос де Венесуела ".

Официални представители на администрацията на Байдън пък се противопоставяха твърдо на тези контракти или на други покупко-продажби, които биха облагодетелствали венецуелския държавен петролен монополист като го доставят с нужните горива и разредители, помагащи за увеличение на петролния експорт. 

Освен " Шеврон ", европейски и азиатски петролни компании с наличие във Венецуела също притискат Вашингтон да търгуват с добито в латиноамериканската страна черно злато, настояват добре осведомените източници. Един от тях показва, че в случай че лицензът на американската корпорация се осъвремени, това ще провокира ред последствия върху другите лобиращи компании. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР