Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля налагането на допълнителни

...
Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля налагането на допълнителни
Коментари Харесай

САЩ обмислят нови ограничения на износа на чипове за Китай

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля налагането на спомагателни ограничавания върху износа на полупроводници за Китай. Първите наказания бяха наложени през октомври, като към тях се причислиха Нидерландия и Япония.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля налагането на спомагателни ограничавания върху износа на полупроводници за Китай. Първите наказания бяха наложени през октомври, като към тях се причислиха Нидерландия и Япония.

The Wall Street Journal твърди, че Министерството на търговията ще спре доставките на всички чипове, които са на Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD). Непотвърдени клюки настояват, че като цяло на всички американски производители ще им бъде неразрешено да търгуват с китайски компании. Допълнителните ограничавания ще влязат в действие това лято, твърди изданието.

Това незабавно даде отражение и върху пазарната капитализация на двете упоменати от WSJ компании. Стойността на акциите на Nvidia падна с 2%, до момента в който тези на AMD се обезцениха с 1.5%.
Реклама
Този ход би засегнал най-сериозно точно Nvidia. Производителят по-рано тази година промени дизайна и опциите на флагшип полупроводника си H100, с цел да не нарушава разпоредбите на Вашингтон. Освен това новите А800 и H800 са със доста по-малки благоприятни условия от полупроводниците, които замениха.

Преди няколко месеца изпълнителният шеф на компанията Дженсън Хуанг съобщи пред Financial Times, че сегашните ограничавания слагат производителя в обстановка, в която " ръцете й са вързани зад тила ". Според него рестрикциите нанасят " големи вреди " на американската софтуерна промишленост. Добавянето на още чипове към листа на неразрешени за експорт към Китай би задълбочило тези проблеми.

По-бавните чипове, които Nvidia предлага, са извънредно търсени от китайските компании. Tencent, AliBaba и други компании от сектора поръчаха обилни количества от тези полупроводници, откакто възбраната на Вашингтон влезе в действие. Те са нужни за огромните старания в областта на генеративния изкуствен интелект.
Защо се стягат ограниченията
Целта на рестриктивните мерки е да се затрудни създаването на новаторски технологии и приложенията им в отбранителната промишленост. Експерти са на мнение, че възбраната за търговия с китайски компании съществено ще възпре развиването на хиперзвукови и нуклеарни оръжия.
Реклама
Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан разказа метода на администрацията на Байдън като основаване на " висока ограда " към " дребен двор " от сериозни технологии като AI. Според него те са в положение да разрешат на китайската войска да употребява американска технология, с цел да навреди на ползите на сигурността на Съединени американски щати.

Пекин от своя страна упреква Съединени американски щати, че се пробва да " удържа " Китай. В ход през май, който множеството специалисти считат за ответен, Китай забрани на китайските инфраструктурни оператори да купуват чипове от Micron. Байдън също по този начин се готви да издаде изпълнителна заповед, която ще сътвори механизъм за инспекция на американските вложения, ориентирани към Китай. Това също е опит за ограничение на опциите американските вложители да поддържат китайската войска.

Новината за увеличение на обсега на рестриктивните мерки идва на фона на опитите за стопляне на връзките сред Пекин и Вашингтон. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен посети Китай предходната седмица, като организира срещи с президента Си Цзинпин, китайския външен министър Цин Ган и Ван И, първи посланик на Китай.

Си и Блинкен описаха визитата като " градивно ". Въпреки това зараждащите се старания за стопляне на връзките претърпяха неотложен крах, когато предходната седмица Байдън разказа Си като " деспот " в директни забележки на събитие за набиране на средства за акцията си за преизбиране като президент на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР