Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде зелена

...
Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде зелена
Коментари Харесай

Neuralink ще имплантира чипа си във втори пациент в САЩ

Администрация по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) даде зелена светлина на Neuralink на Илон Мъск да вгради мозъчния си чип във втори човек, съгласявайки се с препоръчаните от компанията корекции на проблем, която се появи при първия участник в текста, предава Wall Street Journal.
Прочетете още
Корекциите включват вграждане на някои от ултратънките проводници на устройството по-дълбоко в мозъка, излиза наяве от информация на източник, осведомен с компанията, и документ, прегледан от WSJ.

Докато Neuralink се готви за втория си участник, първият – Ноланд Арбо, споделя за въздействието на устройството върху живота му и прочувственото скоростно влакче, което изживява преди, по време и откакто устройството губи част от функционалността си.

В дните след имплантирането през януари Арбо употребява импланта на Neuralink, с цел да управлява курсора на компютърен екран единствено с мислите си. Инвалид без никакви придвижвания под раменете си през последните осем години, Арбо внезапно получи способността да поддържа връзка с другари, да играе игри и да взаимодейства със света по способи, които не наподобяват вероятни след злополуката му.

Месец след интервенцията обаче той вижда, че устройството към този момент не работи добре. Повечето от нишките, вградени в мозъка му, са се разхлабили и към този момент не разчитат електрическите сигнали, нужни за преобразяване на мислите му в придвижвания на курсора.

„ Бях на толкоз високо равнище, а по-късно трябваше да падна толкоз ниско. Беше доста, доста мъчно “, споделя Арбо в изявление. „ Плаках “, споделя той.

Имплантът N1 на Neuralink е с размерите на монета от 25 цента и съдържа електроника и батерия. Неговите 64 външни влакна, всяка по-тънка от човешки косъм, се вкарват в двигателната кора на основния мозък, с цел да предават невронни сигнали.

Арбо споделя, че от Neuralink са му споделили, че единствено към 15% от нишките, сложени в мозъка му, са останали на място. Те обаче са се нормализирали, прибавя той, и измененията в софтуера, направени от компанията, по-късно са му помогнали да възвърне огромна част от опциите на устройството, които от този момент е показвал в излъчвания онлайн.

Тъй като такова устройство в никакъв случай не е било вградено в човек по-рано, Neuralink не е знаела какъв брой ще се движи мозъкът вътре в черепа, споделя Арбо. Установено е, че мозъкът му се е движил до три пъти повече от предстоящото от компанията, прибавя той.

За да се запазят нишките на място, едно от препоръчаните решения на Neuralink, които FDA е одобрила, е да се вграждат на осем милиметра във вътрешността в двигателната кора на основния мозък по отношение на към три до пет милиметра при Арбо.

С благословията на FDA, Neuralink в този момент се надява да вгради устройство във втори участник през юни, показва човек, осведомен с компанията. Според него повече от 1000 инвалиди са се записали в листата ѝ с пациенти, макар че по-малко от 100 дават отговор на изискванията на изследването.

И въпреки че някои от тези хора въпреки всичко дават отговор на изискванията, Мъск разгласява в X в четвъртък, че компанията към момента приема заявки.

Neuralink цели да вгради устройства в 10 души тази година и се надява да има най-различни получатели, с цел да изследва другия вид държание. Едно от провокациите е, че хората, които се записват, са най-вече бели мъже, споделя източникът.

Neuralink се надява да подаде заявки до регулаторите в Канада и Англия през идващите месеци, с цел да стартира сходни тествания в тези страни, прибавя източникът. Списъкът с пациенти е отворен за Канада и ще бъде отворен за Англия през идващите дни, написа Investor.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР