Администраторът на фен страница във Facebook отговаря като администратор на

...
Администраторът на фен страница във Facebook отговаря като администратор на
Коментари Харесай

Собствениците на фейсбук страници също са отговорни за данните на потребителите

Администраторът на почитател страница във Фейсбук дава отговор като админ на данни взаимно с Фейсбук за обработката на данните на посетителите – това реши Съдът на Европейски Съюз.

Магистратите постановиха това по проблем на немското сдружение Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein, което е профилирано в региона на образованието. То предлага услуги за образование посредством почитател страница, която се хоства от Фейсбук на адрес www.facebook.com/wirtschaftsakademie.

Администраторите на почитател страници като Wirtschaftsakademie могат да получават анонимни статистически данни за посетителите на такива страници благодарение на функционалност, наречена Фейсбук Insight, която им се дава гратис от Фейсбук при условия на прилагане, които не могат да бъдат променяни. Тези данни се събират благодарение на осведомителни файлове ( " бисквитки ", " cookies " ), всяка от които е дейна в продължение на две години и се резервира от Фейсбук на твърдия диск на компютъра или всевъзможен различен притежател на посетителите на почитател страницата. Кодът на потребителя, който може да бъде обвързван с данните за връзката на записаните във Фейсбук консуматори, се събира и обработва сега на отваряне на почитател страниците.

През 2011 година органът за отбрана на персоналните данни в провинция Шлезвиг-Холщайн подрежда на академията да деактивира страницата си, тъй като не дава информация на посетителите за въпросните практики. Дружеството апелира с претекста, че не е възлагало на Фейсбук да обработва тези данни, не може да надзирава какво се случва с тях и надлежно – да носи отговорност.

Според магистратите обаче както админът на почитател страницата, по този начин и Фейсбук са админи на данни. Причината за това е, че админът на почитател страница посредством дейностите си по параметриране (с оглед най-много на неговата целева публика, както и на задачите, които си слага по отношение на ръководството и рекламата на своята дейност) взе участие при определянето на задачите и средствата за обработването на персоналните данни на посетителите на своята почитател страница.

Съдът отбелязва, че админът на почитател страницата може да изиска да му бъдат предоставени (в неизвестен вид) — и затова обработени — демографски данни по отношение на неговата целева публика (по-конкретно по отношение на трендовете по отношение на възрастта, пола, сантименталния живот и професионалното положение), информация по отношение на метода на живот и ползите на неговата целева публика (включително информация по отношение на покупките и държанието при онлайн извършване на покупки на посетителите на неговата страница, категориите артикули или услуги, от които най-вече се интересуват) и географски данни, които разрешават на оператора на почитател страницата да разбере по кое време да прави специфични понижения или да провежда събития и, по-общо, по какъв начин да насочи по-добре предлаганата от него информация.

Според Съда фактът, че даден админ на почитател страница употребява основаната от Фейсбук платформа, с цел да се употребява от обвързваните с нея услуги, не би могъл да го освободи от отговорностите му в региона на отбраната на персоналните данни. Магистратите означават и че локалните институции имат право да приложат същите пълномощия и във връзка с Фейсбук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Защитата на персоналните данни (29)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР