Административното и електронното обслужване у нас ще бъдат актуализирани спрямо

...
Административното и електронното обслужване у нас ще бъдат актуализирани спрямо
Коментари Харесай

Евростандарти за чиновниците: Таен клиент чака 6 ч. на опашка за шофьорска книжка

Административното и електронното обслужване у нас ще бъдат обновени по отношение на европейските стандарти. Промените ще целят по-високи стандарти за публично качество в сходство с прекосяването към сложно административно обслужване. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет специалистът в Дирекция " Модернизация на администрацията " Алеко Джилджов.

Дълго очакване на опашка за избрана административна услуга, нелюбезни чиновници и условие на ненужни документи - това са част от проблемите, открити при изследване по метода " скришен клиент ". След сигнали за нередности близо месец и половина 10 секрети клиенти са следили даването на 15 услуги в 13 общини, регионални и общински администрации - до каква степен се съблюдават нормативните условия, фиктивно ли се дава услугата, както и дали администрациите си обменят информация.

Проучването е обхванало услуги, за които в решенията на държавното управление са планувани дейности за понижаване на административната тежест - издаване на шофьорско удостоверение, винетни стикери, разпределяне на еднократна помощ при раждане на дете, издаване на картографски и кадастрални скици, удостоверения за характерността на земеделската земя, на виза за планиране, легализация с APOSTILLE на документи, издадени от кметове и общински администрации.

" Освен, че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти разкрили, че постоянно от жителите се изискват документи, които не са нужни по закон ", изясни Здравко Сечков, представен от БНР.

Дългото очакване за избрана административна услуга е различен проблем.

" Най-дълго време за приемането на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при завяването на услуга " Подмяна на удостоверение за правоуправление на МПС " - шест часа. Администрациите имат месец, с цел да отстранят проблемите ", сподели Красимир Божанов, шеф на дирекция " Модернизация на администрацията " в Министерски съвет.

" Не на всички места ще се наложи персонално санкциониране. Трябва да се чака след това усъвършенстване посредством градивни ограничения, в случай че естествено има отговорни чиновници ще приветстваме да има и санкции ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР