Административно-териториалната реформа в Украйна няма да разпокъса българската общност в

...
Административно-териториалната реформа в Украйна няма да разпокъса българската общност в
Коментари Харесай

Според Захариева българите в Украйна имат гарантирано изучаване на майчиния език

" Административно-териториалната промяна в Украйна няма да разпокъса българската общественост в страната. „ Към момента е обезпечено проучването на майчин език за етническите българи. " Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от трибуната на Народното събрание за правата на етническите българи в Украйна.
В отговор на въпрос от депутата и ръководител на Комисията по външна политика Джема Грозданова за подхванатите от Министерство на външните работи дейности за отбрана правото на етническите българи в Украйна да учат майчиния си език, министър Захариева означи, че измененията в украинското законодателство даже дават опция за разширение на проучването на български език в страната.
Тя съобщи, че сега в Украйна български език като майчин език се учи в 42 украински държавни образователни заведения. В същото време има и извънредно добре развита система от 75 български неделни учебни заведения.
Вицепремиерът акцентира, че българските управляващи не престават да наблюдават обстановката с проучването на майчиния език от етническите българи в Украйна като този въпрос се слага на разнообразни равнища. Дискутиран е и в това число по време на политическите съвещания сред министерствата на външните работи на равнище заместник-министри в Киев в края на март.
Министърът напомни и, че украинската страна е подсигурила, че новият закон няма да попречи на проучването на майчиния език с подписването на специфична декларация сред министерствата на образованието на двете страни. През май следва и сключване на протокол към тази декларация.
„ Постоянно повдигаме този въпрос и го следим. Гарантирането на проучването на майчини език ще стане в още по-пълна степен след подписването на протокола сред министерствата на образованията “, съобщи Екатерина Захариева.
Тя изрази вяра и прикани доста деликатно да се следи административно-териториалната промяна в Украйна да не докара до разпокъсване на българската етническа общественост. Въпросът се повдига непрекъснато от българска страна – в това число на срещата сред българския министър председател и украинския президент, и на срещите на министъра на външните работи с украинския й сътрудник.
„ Имаме устни гаранции, че това няма да се случи. Но считам, че би трябвало доста деликатно да следим този въпрос. Всяка страна има право да прави административна промяна, само че тя не би трябвало да бъде такава, че да се разпокъсва българското малцинство.
Надявам се с общи старания бъдещата промяна да не понижи представителността на българската общественост в районните и в националния парламент на Украйна “, съобщи Екатерина Захариева и благодари на всички парламентарни групи за поддръжката по тази тематика ", добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР