Административно наказание глоба“ наложи Окръжният съд в Добрич на мъж,

...
Административно наказание глоба“ наложи Окръжният съд в Добрич на мъж,
Коментари Харесай

Глобиха мъжа, хакнал базата данни на Община Балчик

Административно наказване „ санкция “ наложи Окръжният съд в Добрич на мъж, направил компютърно закононарушение. 54-годишният обвиняем беше приет за отговорен в това, че в интервала от 23 до 25 октомври 2012 година е осъществил достъп и е копирал данни от сървър и компютърна мрежа на Община Балчик, без разрешението на титуляра. Деянието било осъществено във връзка с информация, представляваща предпазена от закона загадка – персонални данни по смисъла на Закона за отбрана на персоналните данни, написа Нова Варна.

``
реклама

На портативен компютър, конфискуван от вкъщи на подсъдимия, били открити файлове с данни за Община Балчик и нейните чиновници – имена, дружно с техните единни цивилен номера, адреси, телефони, пароли и друга информация. По делото е открито, че първичният нерегламентиран достъп бил сбъднат от компютър, обслужващ видеонаблюдението на подземния паркинг на постройката на общината, който е обвързван с локалната компютърна мрежа на Община Балчик.

Разследването на действието почнало след подаден сигнал от чиновници на Община Балчик за сбъднат нерегламентиран достъп до компютърна система, а след това и до сървърите, обслужващи Община Балчик. Съдът освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административно наказване, защото до момента мъжът не е осъждан и действието му не е довело до имуществени вреди. Освен санкцията, той би трябвало да заплати и разноските по делото, които възлизат на 1422.14 лв.. Решението на Окръжния съд предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период пред Апелативен съд – Варна.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР