Административният съд в Търговище касира изборите за кмет в град

...
Административният съд в Търговище касира изборите за кмет в град
Коментари Харесай

Съдът обяви за недействителен избора на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг

Административният съд в Търговище касира изборите за кмет в град Омуртаг . Изборът на Ешреф Ешрефов за градоначалник бе разгласен за нереален, оповестява Българска телеграфна агенция.

Делото бе формирано по тъжба на Движение за права и свободи. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване.

В решението си съдът отбелязва, че в хода на делото са установени голям брой нарушавания на разпоредбите за осъществяване на избори за кмет, както и противоречие на отразените данни в огромна част от протоколите на секционните изборни комисии по отношение на действителния брой подадени действителни и недействителни гласове.

Освен това са открити и нарушавания, свързани с процедурата по броене, подбиране и отчитане на бюлетините, както и такива, свързани с тяхното запазване. Според съда има и данни за замяна на вота на гласоподавателите в една от секциите.

Съдът призна за неистинен 32 броя протоколи на СИК по отношение на наличието им в оспорените елементи за отразен брой бюлетини за претендентите за кмет на Община Омуртаг, както и протокола на Общинска изборна комисия - Омуртаг по отношение на наличието му в частта за отразен брой бюлетини за претендентите за кмет на Община Омуртаг.

Припомняме, че през февруари 2024 година кметът на Омуртаг Хасан Хасанов бяха арестувани за присъединяване в скица с публични поръчки. През март му беше наложена.
 Ешреф Ешрефов остава кмет на Омуртаг
Ешреф Ешрефов остава кмет на Омуртаг

След повторното броене на гласовете и макар повдигнатото му обвинение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР