Административният съд в София отмени предварително изпълнение на заповедта на

...
Административният съд в София отмени предварително изпълнение на заповедта на
Коментари Харесай

Съдът остави „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“

Административният съд в София анулира авансово осъществяване на заповедта на шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) от 1 юли, с която той подреди компанията „Евролаб 2011“ неотложно да напусне наетите пространства на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Капитан Андреево“. Както и да спре контролната си активност на храните поради спор на ползи, написа „24 часа“.
Определението на арбитър Ванина Колева е от 14 юли и не е дефинитивно. То може да се апелира в 7-дневен период пред Върховния административен съд (ВАС).
Според съда административният орган, т.е. БАБХ  е трябвало освен да разпореди авансово осъществяване на заповедта,  само че и да уточни за какво то е нужно, като изложи  условия, които обосновават този извод и надлежно да показа доказателства.

В случая това не е сторено, споделя арбитър Колева.

Според нея претекстовете за допускане на авансово осъществяване на заповедта, свързани с съществуване на спор на ползи, както и декларираното, че неотложно следва да се прекрати реализирането на граничен ревизионен надзор върху импортирани първични материали и храни от скотски и растителен генезис от наемателя, тъкмо заради спор на ползи били неотносими към преустановяване на контракта за наем.

В своята тъжба „Евролаб 2011“ споделя, че позволеното авансово осъществяване не е в държавен и публичен интерес, а го поврежда. От него щели да настъпят трайни вреди за компанията, която даже след това по някакъв метод да бъде обезщетена, щели да са в извънредно огромни размери и ще бъдат платени от държавния бюджет.

В жалбата се казвало още, че с помощта на лабораторията граничният надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт – „Капитан Андреево“ постоянно ставал по бърз и ефикасен метод, а ако бъде позволено осъществяване на заповедта обработването на пробите би отнемало към 24 часа, вместо досегашните 2 часа и би ставало на по-висока цена – 598 лева без Данък добавена стойност спрямо предлаганата от сдружението – 420 лева

Фирмата показала, че страната би се лишила наема и би трябвало да заплати направените в пространствата усъвършенствания на стойност над 2 000 000 лева. В настояването били  изложени и доводи за размера на вредите, които сдружението би претърпяло от предварителното осъществяване на заповедта.
Те се изразявали в пропуснати изгоди, преустановяване на трудови правни отношения със чиновниците, компликации при преместването и запазване на имуществото, което се намира в наетите пространства и било на забележителна стойност. Също по този начин прекъсване на активността и неспособност за осъществяване на над 700 контракта, които били подписани с задгранични превозвачи като оператор по смисъла на правилник.
От своя страна шефът на БАБХ в писменото си  мнение споделя, че настояването е безпричинно. Той декларира, че е недопустимо „ частният интерес на едно сдружение, а също даже и българският интерес, да имат превес над интереса на всички жители на Европейския съюз “.

Със заповедта от 1 юли 2022 година изпълнителният шеф на БАБХ е оповестил като оскъдна заповед от 31 декември 2021 година, с която пространствата са дадени чартърен.

Посочено е, че това се постанова за отбрана на изключително значим държавен и публичен интерес.

В претекстовете на позволеното авансово осъществяване се споделя, че: „незабавно следва да се прекрати реализирането на граничен ревизионен надзор върху импортирани първични материали и храни от скотски и растителен генезис от наемателя, заради съществуване на спор на ползи.  През последните седмици  БАБХ и „Евролаб 2011“ водят няколко каузи. Така да вземем за пример преди дни Върховен административен съд отхвърли жалбата на компанията против решението на страната да изпрати свои хора, които да ревизират влизащите от Турция плодове и зеленчуци.

От 20 май БАБХ изцяло пое лабораторния надзор върху плодовете и ззленчуците, влизащи от трети страни през Граничен контролно-пропусквателен пункт „Капитан Андреево“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР