Административният съд в София отмени предварително изпълнение на заповедта на

...
Административният съд в София отмени предварително изпълнение на заповедта на
Коментари Харесай

БАБХ в издънка: Съдът остави Евролаб 2011 на Капитан Андреево

Административният съд в София анулира авансово осъществяване на заповедта на шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) от 1 юли, с която той подреди компанията " Евролаб 2011 " неотложно да напусне наетите пространства на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Както и да спре контролната си активност на храните поради спор на ползи.

Определението на арбитър Ванина Колева е от 14 юли и не е дефинитивно. То може да се апелира в 7-дневен период пред Върховния административен съд (ВАС).

Според съда БАБХ е трябвало освен да разпореди авансово осъществяване на заповедта, само че и да уточни за какво то е нужно, като изложи условия, които обосновават този извод и надлежно да показа доказателства. В случая това не е сторено, споделя арбитър Колева.

Според нея претекстовете за допускане на авансово осъществяване на заповедта, свързани с съществуване на спор на ползи, както и декларираното, че неотложно следва да се прекрати реализирането на граничен ревизионен надзор върху импортирани първични материали и храни от скотски и растителен генезис от наемателя, тъкмо заради спор на ползи били неотносими към преустановяване на контракта за наем.

В своята тъжба " Евролаб 2011 " споделя, че позволеното авансово осъществяване не е в държавен и публичен интерес, а го поврежда. От него щели да настъпят трайни вреди за компанията, която даже след това по някакъв метод да бъде обезщетена, щели да са в извънредно огромни размери и ще бъдат платени от държавния бюджет.

В жалбата се казвало още, че с помощта на лабораторията граничният надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт – Капитан Андреево постоянно ставал по бърз и ефикасен метод, а в случай че бъде позволено осъществяване на заповедта обработването на пробите би отнемало към 24 часа, вместо досегашните 2 часа и би ставало на по-висока цена - 598 лева без Данък добавена стойност спрямо предлаганата от сдружението - 420 лева

Фирмата показала, че страната би се лишила наема и би трябвало да заплати направените в пространствата усъвършенствания на стойност над 2 000 000 лева В настояването били изложени и доводи за размера на вредите, които сдружението би претърпяло от предварителното осъществяване на заповедта.

Те се изразявали в пропуснати изгоди, преустановяване на трудови правни отношения със чиновниците, компликации при преместването и запазване на имуществото, което се намира в наетите пространства и било на забележителна стойност. Също по този начин прекъсване на активността и неспособност за осъществяване на над 700 контракта, които били подписани с задгранични превозвачи като оператор по смисъла на правилник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР