Административният съд в София отмени окончателно решение на НАП от

...
Административният съд в София отмени окончателно решение на НАП от
Коментари Харесай

Съдът вдигна окончателно запори за 300 млн. лева от фирмата на Божков ``Ню Геймс`` |

Административният съд в София анулира дефинитивно решение на Национална агенция за приходите от 11 март 2020 година, с което се постанова запор на банкови сметки, депозити, движимости и пари в трезори върху компанията на Васил Божков " Ню Геймс ", заяви. 

В се споделя, че " Ню геймс " е имала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта " Национална лотария " . На 14 февруари ръководителят на Държавната комисия по хазарта е издал два акта за определяне на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лева и втори за довнасяне на 188 199 519 лева плюс близо 35 млн. лева рента. Било е позволено авансово осъществяване на двата акта, което е било обжалвано в съда, но фирмата изгубила делото. 

Публичен реализатор е наложил обезпечителни ограничения поради двата акта за 273 150 550 лева на 21 февруари. Постановлението е било обжалвано пред Национална агенция за приходите и доказано от директора на софийския клон на приходната организация. Точно за това решение се произнася Административният съд.

Магистратите одобряват, че при издаването му са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и по тази причина то би трябвало да бъде анулирано. Директорът на НАП-София механично е оставил жалбата на  " Ню геймс " без почитание, без оглед на събраните доказателства.

Според съда липсва и влезнал в действие акт за установяване на обществено държавно взимане. 

анулира и разпореждане за налагане на предварителни обезпечителни ограничения за 22,5 млн. лева Става дума за неплатен корпоративен налог на " Ню Геймс ", който данъчните открили с проверка.

Според съда  решението на Национална агенция за приходите е нестимулирано, а жалбата на сдружението е отхвърлена без претекстове . Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията съвсем съответствува с датата на издаване на настояването за налагане на обезпечителни ограничения, а няма по какъв начин за толкоз малко време ревизиращите да определят хипотетичния размер на отговорностите, както и дали има предпоставки за запори.

" Основателни са доводите на жалбоподателя, че в границите на няколко работни дни ревизиращите органи не са могли да дефинират предполагаемият размер на отговорностите, както и и съществуването на предпоставки, че събирането на вземането ще бъде затруднено или невероятно. Искането е с бланкетно наличие и е нестимулирано. Липсва разбор и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове до извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева.. Единственият претекст в искането за налагане на предварителни обезпечителни ограничения е, че е налице значително разминаване между заявените доходи от продажби и това ще докара до спомагателни отговорности за корпоративен налог в размер на 22 528 044 лева Същият не е подсилен с доказателства ", написа в решението.

Срещу Васил Божков са повдигнати 18 обвинявания. Сред тях са началник на незаконна група, изнасилвания, търговия с въздействие, държане и отчуждаване на културно-исторически полезности, които не са регистрирани по надлежния ред и пр.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР