Административният съд в София-град потвърди решението на Комисията за защита

...
Административният съд в София-град потвърди решението на Комисията за защита
Коментари Харесай

САС потвърди дискриминацията при зъбното протезиране

Административният съд в София-град удостовери решението на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), с което се открива съществуване на дискриминация по симптом възраст при заплащането на слагането на зъбни протези от НЗОК. Производството пред Комисия за защита на конкуренцията беше формирано по тъжба на доктор Георги Тодоров, съобщи Център за право и здраве.  
В Наредба № 3/2018 година на министъра на опазването на здравето и в Националния рамков контракт за дентални действия за 2019 година се дефинира, че право да получат безвъзмездни зъбни протези имат единствено лица на възраст сред 65 и 69 години. Аргументите на Министрество на опазването на здравето (МЗ) и НЗОК, че Комисията за отбрана от дискриминация няма право да се произнася по законосъобразността на нормативните актове са отхвърлени от съда, тъй като с решението на КЗД не се анулират актовете, а се открива съществуване на дискриминация. Отхвърлена е и жалбата против направените от комисията наложителни рекомендации да се приключи дискриминирането и да се обезпечи гратис лекуване на всички лица, отговарящи на критериите за слагане на зъбни протези, без значение от възрастта им.
Становището на Българския зъболекарски съюз, което се припокрива с това на Министерство на здравеопазването и НЗОК е оставено без разглеждане, заради липса на тъжба от тяхна страна.
Министерство на здравеопазването и НЗОК са наказани да заплатят всички разходи по делото, направени от доктор Георги Тодоров. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд, което при очевидността на дискриминирането ще има за резултат единствено отсрочване във времето и нови, ненужни разходи, които Министерство на здравеопазването и НЗОК би трябвало да платят.
Ако Министерство на здравеопазването и подопечната му НЗОК се вслушат в причините на КЗД и съда и в случай че в действителност за тях преди всичко са правата и благополучието на пациентите, то те би трябвало да пристъпят към смяна на Наредба № 3 и НРД, по този начин, че незабавно да стартират да заплащат зъбните протези на всички здравноосигурени лица, без оглед на тяхната възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР