Административният съд в София-град обяви за незаконен ареста на студента

...
Административният съд в София-град обяви за незаконен ареста на студента
Коментари Харесай

Окончателно: Арестът на студента Евгени Марчев е незаконен

Административният съд в София-град разгласи за противозаконен ареста на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените митинги през 2020 година. Решението е дефинитивно и напълно удостоверява постановеното от Софийския областен съд, че задържането на Марчев не покрива стандарта за правда, съобщи NOVA.

Потвърждава се мнението на районните съдии, че в заповедта за задържането му липсват каквито и да е условия, които да го постановат. Съдът дефинира на студента да бъде присъдено адвокатско заплащане в минималния размер от 500 лв., заяви БНР.

Марчев беше арестуван с още десетки други младежи под колоните на Министерския съвет на 10 юли 2020 година. Кадри от задържането бяха показани на едно от съвещанията на Специалната комисия, основана по случая в 46-тото Народно заседание. Липсата на реакция на прокуратурата във връзка с полицейското принуждение по време на митингите от преди две години е едно от основанията, с които правосъдният министър Надежда Йорданова изиска от Висшия правосъден съвет предварително да приключи мандата на основния прокурор Иван Гешев.

През август 2021 година 46-ото Народно заседание осъди с декларация полицейското принуждение и одобри с цялостно болшинство решение, че основният прокурор Иван Гешев би трябвало да показа отчет за дейностите или бездействията на прокуратурата при митингите от лятото година по-рано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР