Административният съд в провинция Измир единодушно спря проект за строеж

...
Административният съд в провинция Измир единодушно спря проект за строеж
Коментари Харесай

Турски съд спря строеж на магистрала заради фламинго

Административният съд в провинция Измир единомислещо спря план за градеж на огромна автомагистрала, която беше планувано да минава през значими места за птиците и хората от делтата на река Гидиз в Егейска Турция, съобщи БГНЕС.
От Българското сдружение за отбрана на птиците разясниха, че решението на съда е взето въз основа на просторен теоретичен отчет, направен от публична експертна комисия, назначена от Административен съд на провинция Измир.
Съдът заключи, че препоръчаният план ще има необратими и огромни негативни въздействия върху неповторимата влажна зона и изключително върху популациите на птиците в нея. Много по-рано от произнасянето на съда турското природозащитно сдружение Doğa съобщи, че северният завършек на предвиждания за създаване мост ще унищожи основни места за хранене на розовото фламинго и на доста други типове водолюбиви птици и по тази причина инициира национална акция и стартира дело дружно с сътрудниците си от BirdLife с искане планът за мегамост и автомагистрала, утвърден от Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция, да бъде анулиран.
Делтата на река Гидиз е оповестена за Рамсарско място (влажна зона с интернационално значение) от 1998 година и приютява към 10% от международната и 30% от европейската популация на розовото фламинго по време на гнездовия сезон и зимуването. Ежегодно 15 000 двойки фламинго гнездят в тази неповторима влажна зона, дружно с няколко други типа като къдроглавия пеликан. Делтата е още орнитологично значимо място и основно за запазване на биоразнообразието. Има културна и обществена стойност, осигуряваща жизненоважни условия за локалното население, включва и един от най-големите солници в Средиземноморието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР