Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалба на

...
Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалба на
Коментари Харесай

Собственикът на `Доган сарай` в Росенец загуби дело срещу община Бургас |

Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане тъжба на компания " Хермес солар " ООД, притежател на имението на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Росенец, оповестява в. " Сега ".

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен период. 

" Хермес солар " ООД оспори в съда анулацията на решението на общинския съвет, с което бе възобновено остарялото състояние и пътят, който от частен стана общински.

През април общинският съвет направи пътят до плажа в лесопарк " Росенец " частен, само че през юли анулира решението си, като по този метод той стана благосъстоятелност на Общината. 

Фирмата, притежател на летния сарай на Доган, апелира решението от юли дружно със " Стрейтлайн " ЕАД. " Стрейтлайн " има прилежащ парцел.

Съдия Яна Колева приема жалбата им за неприемлива. В претекстовете си тя показва, че обжалваният акт на общината се отнася единствено за подточка 1, само че не и за 2, 3 и 4. Жалбата е подадена при липса на акт, който да предстои на оборване, написа съдът. Освен това двете компании нямат юридически интерес от оспорването, защото правата и законните им ползи не са наранени.

Първата точка от решението на общинския съвет е, че се утвърждава изменение на подробния организационен план-план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) в квадрат 1,2,10 в територията на лесопарк " Росенец ", с което се преконфигурира отчасти уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали, преконфигурират се регулации на парцели и се урегулират парцели, за които се обособяват нови регулации.

Другите точки разказват по какъв начин ще стане това.

През юли е оттеглено решението за одобрение изменение на ПУП-ПРЗ в кв. 1,2,10 в територията на лесопарка, т.е. единствено на първата подточка, счита съдът, с което още веднъж частният път става общински. Без тази подточка останалите три не могат да произведат деяние.

Общинският консултант от " Демократична България " Димитър Найденов съобщи пред в. " Сега ", че и до момента общината не е дала отговор на въпроса за какво, откакто Подробен устройствен план е подготвен още през 2018 година, се чакат две години, с цел да бъде импортиран като незабавна точка за съвещанието на съвета от 28 април.

" Свързано ли е това с обстоятелството, че " Хермес солар " се е сдобило с констативен нотариален акт за кея към парцела в края на март ", пита Найденов. Той изясни още, че във въпросния констативен нотариален акт е записано, че кеят съществува още от 80-те години, въпреки и това да не е правилно.

На 7 юли съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до брега край постройката, известна като морския сарай на Доган до нефтеното пристанище Росенец. Гардове от НСО обаче го изблъскаха в морето, така като според тях се намира на частна благосъстоятелност.

В началото на септември стана ясно, че бургаската община е издала заповед за срутване на 5 постройки в " Летния сарай " в парк " Росенец ". Две от тях са построени без никакви документи върху частна земя.

Акциите на Христо Иванов в " Росенец ", а дни по-късно и на прокуратурата в президентството, където беше задържан съветникът на Радев Пламен Узунов провокираха митингите против държавното управление и основния прокурор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР