Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова

...
Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова
Коментари Харесай

Андреев: Няма информация за тежки нарушения в изборния процес

Административният съд би трябвало да реши дали импортираните от Мая Манолова тъжби и доказателства към тях са задоволителни за касирането на вота в София, това съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев.

Пред бТВ той изясни, че ЦИК не е осведомена с показаните документи , защото те се предават към съда от Общинската изборна комисия. „ Няма информация за тежки нарушавания, които биха могли да опорочат изборния развой или да са незаконосъобразни ”, добави още Андреев. По думите му разминаването в някои от изборните протоколи от миналите локални избори може да се дължи на това, че при прехвърлянето на данните от черновата на истинския протокол, цифрите не са били вярно записани.

„ Ако поправките са толкоз основни, че не може да бъде вярно регистриран резултатът, то има т.нар сбъркан протокол, който се връща на ОИК и се дава втори протокол, който да бъде запълнен ”, посочи Андреев.

Говорителят на ЦИК съобщи, че в случай че данните от действителните бюлетини бъдат систематизирани, то процентът недействителни гласове не е толкоз висок. Въпреки това счита, че е въпрос на разбор е да се открият аргументите, довели до недействителните бюлетини. Според Андреев има проблем с преференциите, защото или не са регистрирани вярно, или са маркирани неверно.
Той изясни, че в случай че ЦИК ще взе участие в разискване на изборите и изборния кодекс в случай че бъде поканена. Експертът акцентира, че е значимо да се разграничават някои от проблемите в изборния развой по отношение на компетентността на изборните комисии.-->

Като образец даде пазаруването на гласове, което е отвън пълномощията на ЦИК или ОИК. По думите му организацията на локалните избори е била на равнище.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР