Административният съд на София отмени разпоредбата на Столична община за

...
Административният съд на София отмени разпоредбата на Столична община за
Коментари Харесай

Съдът отмени режима за фойерверки, въведен от Столичната община


Административният съд на София анулира наредбата на Столична община за възбрана на потреблението навън на пиротехнически произведения – фойерверки, с изключение на след категорично позволение.

Разпоредбата предвиждаше фойерверки да се употребяват единствено изпращането на заявление, в което да се показват категорията на пиротехническите произведения, по кое време, къде и от кого ще бъдат употребявани. Заявлението би трябвало да бъде утвърдено от областен кмет преди да се разреши потреблението на фойерверки.



Промяната е целяла синхронизиране на националното и европейското законодателство при регламентирането на потреблението на по-високите категории фойерверки.

Според съда това към този момент е уредено в Закон за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, в който се показва, че началниците на районните ръководства на Министерство на вътрешните работи, а не районните кметова издават разрешенията за потребление на пиротехника и упражняват надзор.

„ От нормите от Наредбата не излиза наяве, защо тъкмо се изисква спомагателното категорично документално позволение от кмета на региона. Регламентирането с подзаконов акт на общинския съвет на публични връзки, които са уредени със закон, е неприемливо “, добавя съдът.

Решението на Административния съд може да бъде обжалвано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР