Административният съд е отменил като незаконосъобразно решение на Столичния общински

...
Административният съд е отменил като незаконосъобразно решение на Столичния общински
Коментари Харесай

Съдът отмени разрешение на Столичния общински съвет за 77-метрова сграда

Административният съд е отменил като незаконосъобразно решение на Столичния общински съвет, с което позволява план за 77-метрова (25 етажа) постройка на бул. " България ". Проектът беше отхвърлян на два пъти в общинската комисия по градоустройство и беше признат от съветниците от третия опит, тъй като се базира на законови малки врати за изкуствено завишаване на параметрите на застрояване. Максималната височина на постройките в зоната е 26 метра.

Проектът на сдружението " България билдинг " – обвързвано със строителната компания " Джи Пи груп ", е за имот на ъгъла на бул. " България " и улица " Борово ". Само на няколко метра от жилищните блокове вложителите желаеха да разделят парцела си на 3 обособени. Така един от тях става ъглов и в случай че има обвързвано застрояване, по силата на настоящото законодателство за издигнатото в него няма ограничаване. Така в прилежащите два парцела " България билдинг " искаше да построи 14-метрови здания и една огромна 77-метрова по средата.

Имаше и спор дали теренът попада в зона за публично обслужване или за жилищно строителство, като разликата в ограничаването в двете е сред 25 метра и безкрая.

На два пъти общинската комисия по градоустройство отсрочи плана поради неналичието на ясни причини, че потреблението на законовите малки врати е целесъобразно, както и че парцелът е в зоната за публично обслужване. На третия път и откакто вложителят понижи доста първичните си планове за обща застроена плод, общинските съветници се съгласиха.

За правосъдното решение заяви общинският консултант Войслав Тодоров ( " Нормална страна " ), който беше един от тримата дали своят вот срещу дружно с Иво Божков и Марта Георгиева (ДБС). Със " за " гласоподаваха общинските съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според арбитър Антони Йорданов решението им за одобрение на плана опонира на редица правила в Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията (ЗУТ). Използваните в Закон за устройство на територията благоприятни условия за делене на парцела на три и неколкократно превишаване на допустимата височина са неоснователни. По тези аргументи решението на общинския съвет е взето в нарушаване на материалния закон.

Няма аргументи за разделянето на парцела на три и основаването на един ъглов, в плана липсват проекти и план-схеми - за отвесно планира­не, за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, елект­рификация, за паркоустройство и благоустройство, за геоложки изследвания, за газоснабдяване, за топлоснабдяване и за далекосъобщения, се споделя в решението на съдията. Това е нарушаване на Административнопроцесуален кодекс и води до незаконност на решението на СОС. Съдебното решение предстои на обжалване пред Върховния административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР