Административният съд – Пловдив остави без уважение молбата на кмета

...
Административният съд – Пловдив остави без уважение молбата на кмета
Коментари Харесай

АС отхвърли искането на кмета на Родопи за спиране на референдума в Белащица

Административният съд – Пловдив остави без почитание молбата на кмета на община Родопи Павел Михайлов за прекъсване на заповедта на регионалния шеф за провеждането на референдум в Белащица. В решението си магистратите показват, че настояването се явява нестимулирано и недоказано на учредения, които биха се противопоставили на предпазени държавни, публични и други ползи.

Допитването е планувано за 17 декември 2023 година Въпросът, на който би трябвало да отворят жителите е: „ Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се причисли към Община Пловдив “.

Припомням, че през ноември, предходната година, локалният парламент на община Родопи отхвърли с болшинство предлагането за осъществяване на референдум за присъединението на Белащица към Пловдив. Тогавашният ръководител и кметът на общината показаха негативното си мнение за осъществяване на допитването и оспориха процедурата по събирането на подписи за референдума.

Преди това без нито един глас „ срещу “ или „ въздържал се “ Общински съвет на Пловдив одобри отделянето на Белащица от община „ Родопи “ и присъединението към града на тепетата, като резервира статута си на село и стане 7-то кметство на града.

Референдумът за обособяване на Белащица от община Родопи беше иницииран от част от локалните поданици на селото в края на май, 2022 година Подписката за допитването беше подкрепена от 490 поданици с непрекъснат адрес в селото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР