Административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати отворено писмо

...
Административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати отворено писмо
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура иска да участва в обсъждането на законодателни промени

Административният началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати отворено писмо до министъра на правораздаването и до Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-oто Народно заседание, с което изявява предпочитание и подготвеност за присъединяване в работни групи за разискване на законодателни промени.

Публикуваме целия текст на писмото:

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаема госпожо министър на правораздаването,

Съгласно наредбата на член 411а от Наказателно-процесуалния кодекс на Република България от 01.01.2012 година законодателят разпорежда на Специализираната прокуратура битката с най-тежката престъпност – закононарушенията срещу Републиката; проведената престъпност; тежки закононарушения, осъществени от лице, което работи по предписание или в осъществяване на решение на проведена незаконна група и корупционни закононарушения, осъществени от длъжностни лица, заемащи висша обществена служба.

В качеството ми на административен началник на Специализираната прокуратура, на съображение член 140, алинея 1, т. 4 от Закона за правосъдната власт, имам задължението да изготвя годишен отчет за активността на Специализираната прокуратура. В тази връзка всяка година се прави разбор на следователската, прокурорската и правосъдната процедура по делата, които са от компетентността на Специализираната прокуратура. Именно с оглед реализирането на тази функционалност реализирам непрестанен разбор на нормативната уредба, правосъдната процедура по наказателни каузи и на проблемите, зараждащи в хода на следствието и правоприлагането.

Във връзка с гореизложеното и на съображение член 26 от Закона за нормативните актове показвам предпочитание и подготвеност представители на Специализираната прокуратура да вземат присъединяване в публичните съвещания в процеса по разработване на план на нормативен акт по отношение на оферти за законодателни промени и допълнения на Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, както и в разискванията по приемането на законопроектите.

Смятам, че Специализираната прокуратура ще способства за съблюдаване на правилата при изработването на законопроекти за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт, Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс, а точно на нужда, аргументираност, предвидимост, неприкритост, координация, субсидиарност, пропорция и непоклатимост. Специализираната прокуратура ще даде гледната точна на практикуващите адвокати в региона на наказателното право и развой и ще способства за изработването на качествено законодателство в тази област.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР