Административният директор на Локомотив Пловдив и бивш топсъдия у нас

...
Административният директор на Локомотив Пловдив и бивш топсъдия у нас
Коментари Харесай

Наско Узунов: Нещата със строежите на стадионите в Пловдив са замразени, на света не му е до спорт

Административният шеф на Локомотив Пловдив и някогашен топсъдия у нас и в Европа Атанас Узунов даде малко изявление пред „ Тема Спорт “ за футболната обстановка в страната в условия на рецесия и в частност за реферите.

Г-н Узунов, по какъв начин сте в тези дни на изключително състояние?
– Благодаря добре. Спазвам напътствията и уплътнявам свободното време. Предполагам, както всички българи.

Как ще коментирате решенията на БФС от понеделник за възможен рестарт при започване на май?
– Чакаме и ще забележим какво ще стане. Никой не може да гадае какво ще се случи. Каквото и да допускаме, грубо се лъжем. Мисля, че решенията на УЕФА в последна сметка ще изиграят последна и значима роля. Големите футболни народи също са в незнание по тази причина по какъв начин ще завършат шампионатите си и дали това изобщо ще се случи. А що се отнася до Локомотив Пловдив, там има хора, които да разясняват тези неща.

Колко тежко ще се отрази всичко това на клубовете?
– Всички се надяваме да е по-малко, само че и това е в областта на догатките и догадките. Футболът е обвързван с стопанската система и производството на притежателите. Когато те не изкарват пари, няма и за клубовете. Нещата са навързани. За да се заплащат заплатите на футболистите, парите би трябвало да идват отнякъде. Възможно е и спонсори да се отдръпват. Техните бизнеси също са подвластни. Така че обстановката е изключителна и непредвидима.

Как ще рефлектира рецесията върху съдийството? Заговори се за понижаване на съдийските такси…
– По принцип в България съдиите имат и други специалности. Не разчитат единствено на съдийството. У нас то не е професионално, а е по-скоро занимание, в случай че мога по този начин да го кажа. По отношение на таксите, Съдийската комисия е тази, която би трябвало да каже по какъв начин ще се действа.

Може ли да се приказва за отсрочване на конгреса, който е след два месеца и половина, откакто по този начин и по този начин към този момент няма оповестени претенденти?
– Мисля, че е рано за такава мярка, само че да се надяваме, че до 7 юни нещата ще са по-разумни. Пандемията ще отмине и ще се върнем към естествения си метод на живот. В момента просто не могат да се вършат никакви дълготрайни проекти и сметки.

Като цяло, има ли напредък в българското съдийство напоследък?
– Възход има единствено в част от съдиите. Олицетворение на тях е Кабаков, който получава все по-често дежурства за огромни мачове в Европа. У нас има трима-четирима съдии на топниво. Другите занапред би трябвало да влизат в това русло, което се изисква за българския футбол.

Осъзнават ли клубовете освен у нас, а и по света пред какво са изправени?
– Мисля, че да. За всички ще е мъчно. Не приказвам единствено за футбола. Знаете какви са договорите на футболистите в огромните клубове и шампионати. За какви суми става въпрос. Няма да е елементарно и на такива клубове като Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Барселона, Байерн, Реал Мадрид, макар че са машини за правене на пари. Предполагам, че ще има понижаване на заплатите. Виждате, че в някои клубове у нас и по света самите футболисти заявяват към този момент подготвеност за понижаване на заплатите.

Като непосредствен и до политиката, какво ще се случи със градежите на стадионите в Пловдив?
– Нещата са замразени. Мисля, че сега светът се трансформира и изобщо не му е до спорта. Въпросът е да се избави нацията, колкото се може по-бързо.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР