Административна грешка спира изграждането на жп подлез, чакан от близо

...
Административна грешка спира изграждането на жп подлез, чакан от близо
Коментари Харесай

Административна грешка спира изграждането на железопътен подлез в Благоевград

Административна неточност стопира построяването на жп подлез, чакан от близо 30 години в Благоевград. Заради объркана процедура за избора на реализатор, общината е застрашена от глоба в размер към 50% от обезпечените за градежа европейски средства. Проектът за подлез към един от най-големите квартали в Благоевград е част от повсеместен план за интегриран градски превоз, който е на стойност близо 5 милиона лв..

Жителите на благоевградския квартал „ Грамада ” от години упорстват за построяването на подлез при жп прелеза. Ежедневно на хората им се постанова да минават през релсовия път, постоянно и при спусната преграда, като случаите не са необичайност.

Хората споделят, че на мястото минават и доста деца от квартала.

В края на предходната година някогашният кмет Атанас Камбитов направи първа копка. Строителството обаче към момента не е почнало. Причината – обектът визира национална инфраструктура, каквито се явяват железопътните линии, които минават през мястото, на което би трябвало да бъде построен подлезът.
Румен Томов, кмет на община Благоевград: По процедурата е оповестено, че обектът е 3-та категория. Така е извършена публичната поръчка, компаниите, които са кандидатствали за осъществяването и която е спечелила, има лиценз за осъществяване на градежи 3-та категория. Тъй като градежът е 1-ва категория, в случай че ние тръгнем да го изпълняваме в този миг, глобите за община Благоевград ще бъдат към 50% от цената на самия контракт.
От компанията, която е спечелила публичната поръчка са безапелационни, че до края на март месец ще получат лиценз за строителство върху обекти от първа категория.
Румен Томов: Направили сме питане до ръководещия орган, в случай че им възложим процедурата при тези условия дали ще бъдем по-късно глобени за тази социална поръчка. Ако ние имаме риск да бъдем глобени, ще бъдем принудени да обявим нова социална поръчка.
Заради дълго отлагания градеж на подлеза доста поданици на квартала към този момент са изгубили вяра, че ще бъде построено безвредно място за прекосяване на жп линията.

Ако община Благоевград не позволи казуса, ще се наложи да върне близо 5 млн. лв., които бяха отпуснати по оперативната стратегия „ Региони в напредък “ за създаване на подлеза.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР