Административен съд Велико Търново осигурява реални ползи за професионалното ориентиране

...
Административен съд Велико Търново осигурява реални ползи за професионалното ориентиране
Коментари Харесай

Административният съд във Велико Търново помогна на ученици

Административен съд Велико Търново обезпечава действителни изгоди за професионалното насочване на подрастващи в остарялата столица по просветителната стратегия „ Съдебната система – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Тя се организира за трета поредна година по съглашение сред Висшия правосъден съвет на Република България и Министерството на образованието и науката.
Поради проявения интерес от учениците през първите години на програмата и поради изгодите от ранното професионално насочване, през образователната 2018/2019 година програмата е разширена и измежду завършващи съществена степен на обучение. Обект на реализацията й е Американският лицей „ Аркус “, който е заложил професионалното насочване в просветителната политика на институцията. Обхванати са ученици на колежа в паралелките от осми клас и гимназията - девети, десети и единадесети клас, осведоми правосъдният асистент Стела Тошкова.

Образователната самодейност е извършена на два стадия. Първият е научен – под формата на уроци за настоящата правосъдна система, главния закон – Конституцията и главните права на жителите от Европейския съюз, преподадени от съдиите Костова, Янева и Буюклиев. Вторият стадий е практико-приложен , с място на осъществяване в постройката на Административен съд Велико Търново (АСВТ), и включва наблюдението на 12 процеса по касационни каузи с следващи полемики със правосъдния състав.

В двата стадия на програмата, изгодите и удоволствието от образованието вървят дружно и по този начин учениците съумяват да вникнат в същността и страстта на професионално направление „ Право “. Те го преоткриват посредством личните си усещания и прегледен опит, и същински се въодушевяват да изберат и следват пътя, който ще ги насочи до мечтаната специалност и обучение. Използваният метод за професионално насочване дава на подрастващите опция за избор на специалност, и точно посредством този избор, те разпростират своя капацитет и работят върху построяването на своето бъдеще.

Участниците в просветителната стратегия бяха удостоени с лични грамоти, връчени от арбитър Чемширов – ръководител на АСВТ, и дарове от Висшия правосъден съвет – печатно издание на Конституцията на Република България и осведомителни брошури за правосъдната власт.

Оценката, дадена от учениците за просветителната стратегия (по данни от попълнените анкети) демонстрира, че тя е добре проведена и обогатяваща правната им просвета. Най-високо оценени са свободната полемика със съдиите и наблюдаването на действителни каузи.
Както Actualno.com към този момент писа, просветителната стратегия е наградена със специфичното отличие „ Европейски кристални везни на правораздаването “ .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР