Административен съд - София отмени спирането на небостъргача Златен век

...
Административен съд - София отмени спирането на небостъргача Златен век
Коментари Харесай

Съдът смята, че спирането на целия строеж на "Златен век" е прекалено строга мярка

Административен съд - София анулира прекъсването на небостъргача " Златен век " в кв. " Лозенец " на компанията " Артекс ", заяви Би Ти Ви.

Решението е взето от тричленен състав и не е дефинитивно. То може да се апелира пред Върховен административен съд.

" Златен век " беше спрян от Дирекцията за народен строителен надзор при започване на април след предписание на премиера Бойко Борисов. Ведомството откри позволени редица нарушавания - противоречие сред градежа и книжата за него.

Съдът приема, че нарушавания има, само че прекъсването на целия план е прекомерно тежко наказване и би трябвало да се спрат единствено обособени елементи от градежа.

Отклоненията по градежа са единствено на обособени елементи от него и поради запазването на съразмерността на постройката не е трябвало да се стопира цялото строителство, се споделя още в решението на съда.

В него е посочено още,че шефът на ДНСК Иван Несторов е този, който трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за градеж, а на да трансферира пълномощията си на основния проектант Здравко Здравков.

Особено внимание висшите съдии обръщат на полученото и презавереното на няколко пъти позволение за градеж, което съгласно тях е годно до 2028 година

На 15 април началникът на ДНСК издаде заповед за прекъсване на градежа, само че поради позволени основни отклонения, само че не и поради изтеклото позволение. В точка 4 от заповедта е записано, че строителството може да продължи " след премахване на аргументите, довели до прекъсването му и след показване от основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура – арх. Здравко Здравков на документално мнение ". Арх. Здравков тогава обществено отхвърли да издаде такова мнение заради липса на правно съображение за това. Тази негова позиция бе доказана като основателна и от Административен съд–София град.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (228)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР