Административен съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че

...
Административен съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че
Коментари Харесай

Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен, реши съдът

Административен съд София-град удостовери решението на Софийския областен съд, че карцерът на Севделина Арнаудова е противозаконен. Решението е дефинитивно, осведоми Българска национална телевизия.

И последната инстанция приема доводите, че не са на разположение каквито и да било данни, че Севделина Аранаудова е направила закононарушението, което се проверява и поради което е арестувана. Според съда, с изключение на неналичието на доказателства, има и редица пропуски на процесуалните разпореждания, както и нарушение на правата на Арнаудова.

" Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за правда и за непроизволност, като основополагащи общи правила при ограничение на правото на независимост и сигурност ", пишат в претекстовете си магистратите.

Според следващ правосъден състав е нарушено и обезпеченото право на отбрана, като в Заповедта за задържане не са посочени съответни данни, че Арнаудова е направила закононарушение.

" Като правно съображение за издаване на заповедта за задържане е посочена нормата на член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР. Визираната наредба регламентира пълномощието на полицейските органи да задържат за период не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е направило закононарушение. Съгласно член 74, алинея 2 от ЗМВР в заповедта за задържане наложително се показват основанията за задържане, а според член 59, алинея 2, т. 4 от Административнопроцесуален кодекс административният акт следва да съдържа правните и в действителност учредения за издаването му.

В оспорената заповед не е налице изложение на фактическата конюнктура, а единствено локонично е посочен номерът на Директива за птиците, номерът на проект за ОИМ и безусловно е заимствуван текстът на член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 от Наказателен кодекс. Административният орган не е показал осъществилите се обстоятелства, които са обосновали нуждата от използването на насилствената административна мярка по член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР, което е нарушаване на чл.59 ал.2 т.4 от Административнопроцесуален кодекс ", написа още в претекстовете на решението.

Съдът добавя още:

" Цитирането на текст от особената част на Наказателен кодекс не дава отговор на редица съответстващи въпроси - по кое време и по какъв мотив е осъществено възможното закононарушение по цитирания текст и какви са обстоятелствата, установяващи съставомерността му, с цел да извърши съдът служебно дължимата преценка за съществуване на данни за осъществено закононарушение от арестуваното лице, като материалноправно съображение по член 72, алинея 1, т. 1 от ЗМВР за законността на задържането. "

Министерство на вътрешните работи е наказано да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото.

През август тази година на втора инстанция Софийският административен съд реши, чеарестът на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов е противозаконен. Столична дирекция на вътрешните работи пък ще би трябвало да заплати разноските по делото в размер на 480 лева

С решението се удостоверява първата присъда, съгласно която на 17 март експремиерът е бил арестуван нелегално. Тогава Министерство на вътрешните работи влезе в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха арестувани и отведени в ареста на Националната полиция за денонощие. Прокуратурата не откри данни, въз основа на които би могла да повдигне обвинявания. От Министерство на вътрешните работи обясниха, че следствието е по сигнал на Гражданското съдружие „ БОЕЦ “, обвързван със фотосите с пачки евро и златни кюлчета, както и с изказвания на Васил Божков, че е бил изнудван да заплаща подкупи на Борисов.

Според магистратите в заповедта за арест на някогашния министър председател нямало фактическата конюнктура, а единствено „ сбито е посочен “ номерът на досъдебното произвеждане и безусловно е заимствуван текстът за изнудване от Наказателния кодекс.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов " не покрива стандарта за непроизволност и правда ", взеха решение магистратите. Освен това служителите на реда са нарушили Европейската спогодба за правата на индивида, която изисква арестувания неотложно да бъде известен за аргументите за ареста.

Борисов към този момент завоюва едно дело против Министерство на вътрешните работи за противозаконното си задържане, само че от столичната дирекция са обжалвали първата присъда.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР